Rendőrökre, újságírókra támadtak a szigorítások ellen tüntetők Lipcsében

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=31daeb18-9861-456f-b7bf-1fd96532a984
Megosztás/Share

A Szászország tartományi nagyváros központjában szombaton tartott demonstráció békés volt, de le kellett állítani, mert a nagyjából húszezer résztvevő többsége nem tartotta be a járvány elleni szabályokat. A dw.com szerint az emberek 90 százalékán nem volt maszk. A tömegben sokan petárdák, tűzijátékok révén fejezték ki elégedetlenségüket, amelyet fokozott, hogy a hatóságok nem adtak engedélyt a demonstráció tervezett második részére, egy felvonulásra a lipcsei belvárosban.

A főpályaudvarnál tüntetők egy csoportja – amelyet riporterek “erőszakra hajlamos huligánok és a szélsőjobboldali küzdősport-szubkultúrának az egész országból összesereglett tagjai összeségeként” jellemeztek – átszakította a rendőrkordont, kikényszerítve ezzel, hogy mégis megtarthassák a felvonulást.

© SEBASTIAN WILLNOW / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A rendőrök nem akadályozták meg a vonulást, arra törekedtek, hogy távol tartsák egymástól a tüntetőket és a megmozdulás ellen tiltakozó ellendemonstrációk résztvevőit. Ez viszont csak részben sikerült. Az összecsapásokban mások mellett újságírók is megsebesültek, a szolgáltató szektor legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Ver.di adatai szerint legalább 32-en.

Késő este a rendőri művelet súlypontja áthelyeződött a belvárostól délre fekvő Connewitzbe. Az alternatív baloldali fészekként számon tartott negyedben támadás ért egy rendőrőrsöt, és több utcában barikádokat emeltek, amelyeket fel is gyújtottak. A tűzoltók a rendőrök segítségét kérték, a lángokat így vízágyúval oltották el. Több embert őrizetbe vettek. Sebesültekről nem érkezett jelentés. Az egyelőre nem ismert, hogy van-e kapcsolat a Connewitzben történtek és a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások elleni tüntetés között – áll az MDR beszámolójában.

Connewitzben nem ritka az összecsapás helyiek és rendőrök között. Szilveszter éjjel például a szabadtéri ünneplés torkollt erőszakba, a rendőröket több százan dobálták meg kövekkel, palackokkal és petárdákkal.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201108_Rendorokre_ujsagirokra_tamadtak_a_szigoritasok_ellen_tuntetok_Lipcseben#rss