Gyorsan és botrányosan ért véget a népjóléti bizottság ülése

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/d_kos20200918012-e1604933970396-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Ismét nem hallgatta meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs képviselőit a parlament népjóléti bizottsága hétfőn, mivel az ülést berekesztették – írja az MTI.

Miután Korózs Lajos (MSZP), a testület elnöke közölte, hogy a grémium határozatképes, egyből vita alakult ki. Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy módosító indítványt akarnak benyújtani a napirendre, szóban. Korózs Lajos azzal válaszolt, hogy erre csupán írásban, az ülés előtt ad lehetőséget a házszabály. A bizottság szocialista elnöke rövid egyeztetés után közölte, mégis lehet szóban módosítani. Ezt követően szavaztak az előre kiírt napirendről, amelyet négy igen szavazattal, tíz nem ellenében nem fogadtak el.

Nacsa Lőrinc azt kérte a testülettől, hogy a javasolt pontok többségét ne vegye napirendre, köztük az elsőt sem, amelynek keretében az operatív törzs képviselői tájékoztatták volna a bizottságot. Azt hangoztatta: felháborító és elfogadhatatlan, amit a baloldal a pandémia kezdete óta művel, és szerinte nem elég, hogy akadályozza a védekezést, de támadja is annak résztvevőit.

Nacsa „mélypontként” említette Korózs Lajos „kamuvideóját”, amelyet a fideszes politikus szerint Korózs nemrég „kamustatisztikákkal” is tetézett, ezért Nacsa úgy vélte, hogy a testület elnöke méltatlan a járványüggyel kapcsolatos napirendi pontok levezetésére. Azt mondta, hogy így csupán a gyermek- és fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében szükséges lépésekről szóló határozati javaslatot, valamint az egyebekről szóló pontot tennék fel szavazásra.

Szabó Tímea (Párbeszéd) hozzászólásában gyalázatosnak nevezte a kormánypárti képviselők magatartását. Úgy vélte, a bizottság tagjai nem kérdőjelezhetik meg a grémium elnökének személyét, hiszen őt a parlament választotta meg.

Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni,

fordult a kormánypárti képviselők felé. „Önök azok, akik nem akarják tájékoztatni az embereket a járványhelyzetről” – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy nem született feljelentés a „kamuvideó” miatt, és képviselői javaslat sem érkezett arra vonatkozóan, hogy Korózs Lajos méltatlanná vált volna a népjóléti bizottsági elnöki pozíciójára. Ezt követően heves vita alakult ki a teremben, amelynek Korózs Lajos azzal vetett véget, hogy lezárja a bizottsági ülést, mivel annak nincs elfogadott napirendje.

Az ülésről Hohn Krisztina, LMP-s képviselő is beszámolt egy, a Facebookra feltöltött videóban és ő arról is beszélt, hogy a fideszesek előbb bekiabáltak, majd kivonultak az ülésről.

Egyszerűen a Fidesz-KDNP képviselői bojkottálják az ülést,

jelentette ki Hohn. Hozzátette, hogy a választók érdekében azt kérdezték volna meg az operatív törzstől, hogy van-e elég teszt, egészségügyi dolgozó, hogyan kívánják kezelni a járványt a következő időszakban. A képviselő szerint felháborító, hogy egy járvány közepén a kormánypárti képviselők nem hajlandók érdemben részt venni a népjóléti bizottság ülésén.

Kiemelt képünkön Korózs Lajos, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/09/koronavirus-magyarorszag-parlament-nepjoleti-bizottsag-fideszes-bojkott-operativ-torzs/