Ha lesz vakcina, Kásler beoltatja magát

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/73883854-e1604931595319-1024x576.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus elleni vakcináról, a maszkhasználatról és a munkájukat elveszítők bértámogatásáról is kérdezték a képviselők a kormányt hétfőn az azonnali kérdések sorában az Országgyűlésben.

A jobbikos Lukács László György az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus elleni oltásért „házal” és „portyázik” legfőképp Keleten, ahonnan tavasszal dobozszámra érkeztek a védekezéshez a selejtes eszközök.

Az orosz és a kínai vakcináról szólva azt mondta, „az oltás nem egy pirítóssütő” vagy „egy hamisított Gucci táska”, itt az emberek egészsége, élete forog kockán, márpedig az orosz és a kínai szerekkel kapcsolatban felmerül az áttekinthetetlen klinikai tesztelési fázis, a szinte megismerhetetlen gyártás, kutatás. Ezért azt kérdezte, változnak-e az oltások befogadásának szabályai, és választ várt arra, hogy Kásler Miklós miniszter beadatja-e majd magának az orosz vagy a kínai oltást.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere válaszában kijelentette: Magyarország az oltásokban világhatalom, majd hangsúlyozta, hogy az előírásokat minden vakcina- és gyógyszerfejlesztésnél be kell tartani. Ha a koronavírus elleni vakcina elkészül, a magyar egészségügyi hatóság határozottan fogja ellenőrizni, hogy megfelelt-e a nemzetközi és az azokkal egybeeső magyar előírásoknak, tette hozzá, közölve egyúttal:

természetesen beoltatja magát, mert csak olyan vakcina forgalomba hozatalát engedélyezik, amely hatásos és veszélytelen.

Lukács László György viszonválaszában azt is kérdezte, kötelező lesz-e az orosz oltás mindenkinek. Kásler Miklós azt felelte, nem lesz kötelező az oltás. Megjegyezte ugyanakkor, a vakcina nem államrezsim kérdése, hanem szakmai kérdés.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/09/koronavirus-kasler-miklos-vakcina-oltas/