Kisebb purparlé után berekesztették a népjóléti bizottság ülését

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=12edf7b9-5d26-443a-8d97-40ee865e1455
Megosztás/Share

A népjóléti bizottság most sem tudta meghallgatni az operatív törzs képviselőit.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Most sem hallgatta meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs képviselőit a parlament népjóléti bizottsága hétfőn, mivel az ülést berekesztették.

Korózs Lajos, a testület MSZP-s elnöke közölte, hogy a grémium határozatképes, mire egyből vita alakult ki. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő azt mondta, hogy módosító indítványt akarnak benyújtani a napirendre, szóban. Korózs úgy válaszolt, hogy erre csupán írásban, az ülés előtt ad lehetőséget a házszabály. A bizottság szocialista elnöke rövid egyeztetés után közölte, mégis lehet szóban módosítani. Ezt követően szavaztak az előre kiírt napirendről, amelyet 4 igen szavazattal, 10 nem ellenében nem fogadtak el.

Nacsa Lőrinc azt kérte a testülettől, hogy a javasolt pontok többségét ne vegye napirendre, köztük az elsőt sem, amelynek keretében az operatív törzs képviselői tájékoztatták volna a bizottságot. Mint mondta, szerinte felháborító és elfogadhatatlan, amit a baloldal a pandémia kezdete óta művel, “nem elég, hogy akadályozza a védekezést, de támadja is annak résztvevőit”.

Ennek egyik “mélypontjaként” említette Korózs Lajos “kamuvideóját”, amelyet nemrég “kamustatisztikákkal” tetézett az MSZP-s politikus. Ezért, mondta Nacsa Lőrinc, a testület elnöke méltatlan a járványüggyel kapcsolatos napirendi pontok levezetésére, ezért csupán a gyermek- és fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében szükséges lépésekről szóló határozati javaslatot, valamint az egyebekről szóló pontot tennék fel szavazásra.

Korózs a magát mentőnek kiadó nőt hibáztatja a botrányos videó miatt

Korózs Lajos továbbra is csak az illusztrációként felhasznált képek miatt kér elnézést, a felelősséget a nőre hárítja, akinek saját elmondása szerint nem ellenőrizte a hátterét. A nőről a héten kiderült, állításával ellentétben nem dolgozott mentőként, annál a cégnél sem, amit a 24.hu-nak megnevezett.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője hozzászólásában gyalázatosnak nevezte a kormánypárti képviselők magatartását. Szerinte a bizottság tagjai nem kérdőjelezhetik meg a grémium elnökének személyét, hiszen őt a parlament választotta meg.

“Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni”. Önök azok, akik nem akarják tájékoztatni az embereket a járványhelyzetről” – tette hozzá.

Szabó kitért rá, hogy nem született feljelentés a “kamuvideó” miatt (Szabó állításával ellentétben az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban bejelentette, hogy feljelentést tesz), és képviselői javaslat sem érkezett arra vonatkozóan, hogy Korózs Lajos mondjon le a bizottsági elnöki pozícióról. Az MTI tudósítása szerint ezután heves vita alakult ki a teremben, amelynek Korózs Lajos azzal vetett véget, hogy lezárja a bizottsági ülést, mivel annak nincs elfogadott napirendje.

Az ülés részleteiről az LMP-s Hohn Krisztina videóban számolt be, mint mondta: megint meghiúsult az operatív törzs meghallgatása, mert a Fidesz-KDNP képviselői bojkottálták az ülést. Hohn szerint a fideszesek ugyan elmentek az ülésre, de kérdéseket nem tudtak feltenni nekik. A képviselő szerint ez felháborító. Hohn közölte: a képviselők nem akartak mást, mint a járványra, a kórházakra és a tesztelésekre vonatkozóan válaszokat kapni, de ez most sem sikerült. A bizottság legutóbb november 3-án akarta meghallgatni Mülleréket, a fideszes bojkott miatt akkor is meghiúsult.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201109_nepjoleti_bizottsag_ellenzek_fidesz_kdnp_bojkott_meghallgatas_koronavirus#rss