Koronavírus: több mint 100 beteg épült fel ettõl

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/20/4820/article_320.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült meggyógyítani – közölte az ITM.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyultak, koronavírus vérplazma, koronavírus plazmakezelésMár több mint száz embert sikerült meggyógyítani a plazmaterápiával.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Új donorokra van szükség

Világszerte növekszik az igény a vérplazmaterápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. A kutatócsoportnak ezért folyamatosan szüksége van új donorokra, mivel az általuk adott anyagból nyerhetők ki az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni az új típusú koronavírust az emberi szervezetben. A járvány dinamikus erősödése pedig azt vetíti elő, hogy egyre nagyobb lesz az igény új donorokra.

Ki lehet donor?

Koronavírus: a vírustagadók ezért veszélyesek másokra – kattintson!

Csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a COVID-19 betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje – jelezte Lacza Zsombor, az OrthoSera kutatócsoport vezetője. Elmondása szerint a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználása után nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni.

A vérplazmaterápia koronavírussal szembeni alkalmazásának hazai elindításához az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 113 millió forint támogatást nyújtott. Vérplazmaadásra a kutatócsoport e-mail címén vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.

A koronavírus-járvány miatt térdre rogyott a háziorvosi ellátás Csornán – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_tobb_mint_100_beteg_epult_fel_ettol/20201109125658