Merkely: A korlátozások hatásának fényében lehet lazításokról dönteni

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/73967700-e1604927083761-1024x578.jpg
Megosztás/Share

A járvány kezelése szempontjából a kormány dinamikusan bevezetett korlátozó intézkedései, így a kedd éjféltől elrendelt új szabályok is, „elfogadhatóak és üdvözítőek” – mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Pécsen az MTI tudósítása szerint.

Merkely Béla a magyar tudomány ünnepe alkalmából a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), rendhagyó módon online formában, megrendezett Szentágothai-napon tartott előadásában azt mondta, a korlátozások hatásának fényében lehet csak a későbbiekben az ismételt lazításokról dönteni.

Megerősítette: a járványt csak abban az esetben lehet megállítani, ha a lakosság egy jelentős része átesik a fertőzésen vagy kellő számú hatékony vakcina áll rendelkezésre.

Kiemelte: a védekezésben már tavasszal megmutatkozott, hogy kiemelkedően fontos a hazai orvosegyetemek összefogása. Példaként említette, hogy májusban csaknem 18 ezer ember bevonásával, országszerte félezer településen végeztek reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatot, amelyben négy hazai orvosképző vett részt.

E kutatás eredményeit részletesen ismertetve elmondta: a felmérés előrevetítette, hogy, mivel a vírus első hulláma alig érintette az országot, a későbbiekben jóval nagyobb számban lehetnek majd fertőzöttek az országban az őszre várt második hullám idején; ennek lehetünk most tanúi.

Kiemelte: a májusi országos felmérés idején megfigyelhető volt, hogy a felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók alig öt százaléka volt koronavírusos beteg, a mostani orvosegyetemi tapasztalatok szerint ugyanakkor minden második, ilyen tünetekkel rendelkező ember a vírussal fertőződött meg, míg a tünetmentes teszteltek tizede szintén betegségben szenved.

Közölte, hogy az összes teszt pozitivitása azért van tartósan húsz százalék, illetve az orvosegyetemek vonatkozásában akár harminc százalék felett, mert a tünetet produkálókat tesztelik leginkább, kontaktkutatásokat a járvány jelenlegi szakaszában már nemigen végeznek, átfogó, rendszeres szűrések pedig még nem történtek.

Merkely Béla szerint egy, a járvány jelenlegi szakaszának tetőzése után meghatározható, regionális, életkorra is vonatkozó, az átfertőződöttséget megmutató adat segíthet majd a kérdés eldöntésében, hogy milyen széles körben legyen szükség a majdani vakcinák beadására, s az oltásokat milyen stratégia mentén végezzék el, utalt egy, a májusihoz hasonló, újabb jövőbeni reprezentatív felmérés szükségességére.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/09/koronavirus-orban-viktor-bejelentes-szigoritasok-merkely-bela/