Müller Cecília: A járványt megállítani nem lehet

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/d_kos20201102013-1-e1604920555721-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóját Kiss Róbert alezredes kezdte az Orbán Viktor által bejelentett korlátozó intézkedések megismétlésével. Ezek kedd éjféltől lépnek majd életbe, miután a parlament megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását – egészen pontosan azt, hogy a különleges jogrend alatt hozott rendeletek 90 napig érvénybe maradhassanak –, amit az ellenzék is támogatni fog az eddigi nyilatkozatok alapján.

Müller Cecília a friss koronavírus-statisztikákat ismertette, amiről elmondta, hogy „sajnos emelkedő számokat látunk”.

Az országos tiszti főorvos szerint számos európai egészségügyi ellátórendszer a teljesítőképessége határára érkezett. Kiemelte, hogy már 6 ezer felett van Magyarországon is a koronavírussal kórházban kezeltek száma, azonban a tájékoztatása szerint még mindig csak a kórházi ágyak 60 százaléka foglalt.

Müller Cecília azt mondta, intenzív ágyakkal, illetve lélegeztetőgépekkel is jól állunk egyelőre, de „ezeket működtetni is kell”, utalt arra, hogy az orvosok, ápolók száma lehet a szűk keresztmetszet.

Az országos tiszti főorvos felidézte Kásler Miklós hétvégi utasítását, miszerint a halasztható műtétek elvégzését felfüggesztik, valamint minden kórház belép a koronavírusos ellátó rendszerbe.

Ezzel összesen 77 egészségügyi intézmény fogad már koronás betegeket.

„A halasztható ellátások legfeljebb egy kis kellemetlenséget okoznak” – mondta Müller Cecília, aki azt kérte, hogy legyen mindenki türelemmel.

A járványt megállítani nem lehet

– mondta Müller Cecília, aki szerint még messze van a vége, legfeljebb fékezni lehet a vírust.

A tiszti főorvos szerint azért folyhat zavartalanul az oktatás az általános iskolákban, illetve az óvodákban, mert a pedagógusok jól vigyáznak a gyerekekre. Arányaiban kevés helyen kellett átállni a digitális tanrendre, ezért döntött úgy az operatív törzs, hogy csak a középiskolákat zárják be.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/09/muller-cecilia-operativ-torzs-koronavirus-3/