Mutatunk egy pofonegyszerű példát arra, hogyan tud hatékony lenni a koronavírus elleni védekezés

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=5f76bbf7-859b-431b-8162-c51c86a0f55e
Megosztás/Share

Ismerje meg a svájcisajt-modellt: minél több szabályt tart be egyidejűleg, annál kisebb az esélye a megfertőződésnek.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Szemléletes ábrázolás mutatja meg, mennyit jelent az egyén megfertőződése szempontjából, ha betart néhány koronavírussal kapcsolatos szabályt – egyszerre.

A svájcisajt-modell szerint ha több, egyenként tökéletlen, önmagában még nem elegendő módszert is alkalmazunk – fizikai távolságtartás, maszkviselés, kézmosás és fertőtlenítés – azok végül együttesen sikeres védekezési módot adnak a vírus ellen. Jól illusztrálja ezt néhány egymás mögé sorakoztatott lyukas sajtszelet, ahol végül az összes lyuk takarásba kerül egy mögötte lévő, teli sajtszeletrész által.

Bár kiválóan illik a jelenlegi pandémiás helyzetre, a modell már 1990 óta létezik. James Reason, a Machesteri Egyetem professzora szemléltette ezzel, hogy az emberi tévedések okozta szerencsétlenségeket hogyan lehet megelőzni tudatosan közbeiktatott akadályok segítségével. Azóta széles körben használják az egészségügyben, a kockázatkezelésben és a repüléstervezésben is.

A modell koronavírusra adaptált formáját Ian M. Mackay ausztrál virológus osztotta meg a Twitteren – az ő ábráján hét akadályt jelképeznek a sajtszeletek (távolságtartás, szellőztetés, maszkok, kézhigiénia, tesztelés, kontaktkutatás és felületi fertőtlenítés).

Több kutató is elismerte, aki nem figyel az orr- és szájeltakarásra, illetve elhanyagolja a kézhigiéniát, annál sokkal nagyobb a megfertőződés kockázata, miközben már a távolságtartással és a helyes maszkhasználattal is komoly részsikereket lehet elérni a vírus terjedésének a visszaszorításában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201109_koronavirus_fertozes_vedekezes_svajcisajt_modell#rss