Nagyon jó hírek érkeztek az egyik koronavírus-vakcináról: 90 százalékos a hatékonysága

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/f/i/pfizervakcinakoronaviurs-411506.jpg
Megosztás/Share

A gyógyszerfejlesztés fontosságáról is szó lesz a Portfolio ingyenes online rendezvényén.

Biztató eredményekről tudott beszámolni ma a Pfizer a BioNtech-vel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinája tesztjeiről. 43 538 fő részvételével zajlottak a tesztek, közülük 94 fő kapta el a koronavírust. Szétválasztva a vakcinával és a placebóval beoltott önkénteseket, az látszik, hogy

az oltóanyag hatékonysága 90 százalékos hét nappal azután, hogy megkapták a második dózist.

(Vagyis abban a csoportban, aki kapott a vakcinából, 90 százalékkal kevesebben mutattak tünetes fertőzést). A tesztek során két dózisban adták be a vakcinát, 28 nap elteltével.

Ezek a fázis 3 tesztek első eredményei, egyelőre még gyűjtik az adatokat, többek között a vakcina biztonságosságáról is, így ezek a hatékonysági számok változhatnak, de a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez

egy nagy nap az emberiség és a tudomány számára is.

Hozzátették, hogy eddig nem jelentettek aggasztó eseteket az oltóanyag biztonságosságával kapcsolatban a tesztek során. De mellékhatások azért voltak, voltak, aki fájdalmakról vagy lázról számoltak be és a Pfizer kutatás-fejlesztésért felelős vezetője szerint összehasonlítva a többi, más betegségek ellen a felnőtteknek fejlesztett vakcinákkal nagyon hasonló mellékhatások mutatkoznak. Hozzátéve, hogy valamivel rosszabb mellékhatásokról számoltak be a covid-vakcinával beoltott alanyok, mint például a tüdőgyulladás, vagy egy influenza elleni oltás esetén.

2020-ra 50 millió vakcinát ígér a Pfizer

A tudósok abban bíznak, hogy sikerül egy legalább 75 százalékban hatékony vakcinát kifejleszteni a koronavírus ellen, de Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint már az is elfogadható lenne, ha lenne egy 50-60%-ban hatékony vakcina.

Sokféle kulcsfontosságú információ hiányzik még, például az is, hogy a vakcina mennyire segít a súlyos esetek megakadályozásában, ami kórházi ellátáshoz vagy halálhoz vezethet. És arról sincs még adat, hogy a tünetmentes vírushordozást és a fertőzést is meg tudja-e akadályozni – hívja fel a figyelmet az eredmények hiányosságára a Stat News.  Mivel még csak néhány hónapja zajlik a vakcina tesztelése, egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy mennyi ideig véd a koronavírustól.

A Pfizer és a BioNTech sürgősségi eljárást tervez kérni a vakcina használatára az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelettől (FDA), miután meglesz két hónapnyi adatuk a tesztekről, ez november harmadik hetére történhet meg. (Az FDA ajánlása szerint legalább a tesztekben résztvevők felét meg kell figyelni a második dózist követően a készítmény biztonságossága szempontjából ahhoz, hogy sürgősségi engedélyhez folyamodhassanak.) A jelenlegi tervek szerint a két vállalat 50 millió dózist tudna leszállítani a vakcinából 2020-ban, 2021-ben pedig 1,3 milliárdot.

Árfolyamreakció

A hírre a Pfizer árfolyama 14 százalékot ugrott a nyitás előtti kereskedésben, a BioNTech részvényei pedig 17 százalékot emelkedtek.

Folyik a versenyfutás

Világszerte több mint 100 vakcinát fejlesztenek a WHO adatai szerint, jelenleg hat covid-19 oltójelölt van az Egyesült Államokban – ebből négyen vannak a 3. fázisú vizsgálatokban – mondta Fauci október végén.  A Pfizer és a Moderna készítményei július 27-én kerültek a 3. fázisba, közvetlenül mögöttük van az AstraZeneca, a Johnson & Johnson és a Janssen, majd utánuk következik a Novavax, majd végül Sanofi.

További részletek hamarosan…

Címlapkép: Jakub Porzycki/NurPhoto

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201109/nagyon-jo-hirek-erkeztek-az-egyik-koronavirus-vakcinarol-90-szazalekos-a-hatekonysaga-456592