Népszava: Lassan érkeznek a teszteredmények, több mentő sem tud visszamenni dolgozni

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=6e14009f-e3d9-4bf7-a6e2-0fdf6e52a2f8
Megosztás/Share

Az Országos Mentőszolgálat szerint az állomány kevesebb, mint egy százaléka van átmeneti karanténban, ez pedig nem befolyásolja a napi működést.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Kaotikussá vált a PCR-tesztekhez a minták levétele és az eredmények visszajelzése  írja a Népszava a hozzájuk befutott panaszok alapján. A lapnak vidéki mentők arról számoltak be, hogy a karanténszabadító tesztjük eredményét a minta levételétől számított hét-nyolc nap múlva sem kapták meg, így nem is tudtak visszamenni dolgozni. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban nincs baj.

Az új koronavírus járvány kezdete óta (márciusától napjainkig) az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékánál volt pozitív a COVID-19 PCR-teszt, nagy részük már túl van a fertőzésen és visszaállt dolgozni. Kontaktként jelenleg az állomány kevesebb, mint 1 százaléka van átmeneti karanténban, mely nem érinti a működésünket. Az egészségügyi dolgozóknak a karantén feloldásához szükséges PCR mintavételét késedelem nélkül elvégezzük, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig a járvány dinamikájához igazítva jelentősen növelte a laborkapacitásokat”

– közölte a Népszavával az OMSZ.

A lap más forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a mentők továbbra sem tudnak eleget tenni a napi mintavételi kéréseknek, hiába segítik őket az orvostanhallgatók. A Népszava úgy értesült, hogy a múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda a mintavevők.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201109_Koronavirus_teszteredmeny_mento_OMSZ#rss