Népszava: múlt héten több olyan nap volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/dbzol20200827003-e1604919505817-1024x577.jpg
Megosztás/Share

Egyre kaotikusabbá vált a PCR-tesztekhez a minták levétele és az eredmények visszajelzése – ez derült ki a Népszavához eljutott panaszokból. A lapnak vidéki mentők jelezték, hogy a karanténszabadító tesztjük eredményét a minta levételétől számított hét-nyolc nap múlva sem kapták meg. Enélkül viszont nem tudnak visszamenni dolgozni.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójának válasza szerint nincs baj. Azt írta a Népszavának:

Az új koronavírus járvány kezdete óta (márciusától napjainkig) az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékánál volt pozitív a COVID-19 PCR-teszt, nagy részük már túl van a fertőzésen és visszaállt dolgozni. Kontaktként jelenleg az állomány kevesebb, mint 1 százaléka van átmeneti karanténban, mely belátható, hogy nem érinti a működésünket. Az egészségügyi dolgozóknak a karantén feloldásához szükséges PCR mintavételét késedelem nélkül elvégezzük, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig a járvány dinamikájához igazítva jelentősen növelte a laborkapacitásokat.

Más forrásból viszont úgy tudják: a mentők továbbra sem tudnak eleget tenni a napi mintavételi kéréseknek, hiába siettek a segítségükre az orvostanhallgatók is. A múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda a mintavevők.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/09/koronavirus-mentok-teszteles/