Operatív törzs: kedd éjféltől általános kijárási tilalom jön

Megosztás/Share

Az operatív törzs is megtartotta tájékoztatóját, miután Orbán Viktor miniszterelnök számos kemény korlátozó intézkedést helyezett kilátásba a járvány terjedésének lassítása, valamint az egészségügyi rendszer működőképességének fenntartása érdekében arra az esetre, ha az Országgyűlés megszavazza holnap a rendkívüli jogrend 90 napra való kiterjesztését. 

Index - Belföld - Orbán: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

Kiss Róbert rendőralezredes, az ügyeleti központ helyettese megismételte a miniszterelnök által már bejelentett, legfontosabb tervezett intézkedéseket, amelyek a rendőrség hatásköreit is érintik. 

“Kedd éjféltől általános kijárási és gyülekezési tilalom jön, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást a rendkívüli jogrendre” 

– közölte az alezredes. Ismételten felhívta a figyelmet az este 7 órás boltzárra, ami azért kell, hogy a polgárok este 8-ra hazaérhessenek, továbbá a rendezvénytilalomra, a zártkapus sportrendezvényekre, és a családi, magánrendezvények létszámkorlátjára. 

“Kérjük a lakosság együttműködését a járványvédelmi szabályok betartása terén” – mondta Kiss Róbert. 

Ezt követően rátért a járványvédelem kapcsán tett hétvégi rendőri intézkedésekre. Maszkviselési szabályok megszegése miatt a hétvégén 453 intézkedést tettek a rendőrök. 18 személyt figyelmeztettek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, 4 helyszíni bírságot szabtak ki, és 12 szabálysértési feljelentést tettek. 

A kereskedelmi egységekre, vendéglátóhelyekre vonatkozó maszkszabályok megsértése miatt a hétvégén 409 intézkedés született: 76 embert figyelmeztettek, 221 helyszíni bírságot szabtak ki, és 12 feljelentést tettek a járőrök. 

A tranzitszabályok megsértése miatt 125 esetben léptek fel a rendőrök: 3 figyelmeztetés mellett 116 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és hat feljelentést tettek az átutazók ellen. 

A vendéglátóhelyekre vonatkozó maszkszabályok és a 11 órás záróra kötelezettségének megsértése miatt összesen 12 üzletet zártak be ideiglenesen, 10-et a fővárosban, kettőt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. 

Hatósági házi karantén ellenőrzést 43259 helyen végeztek a hétvégén a járőrök. Az elmúlt 48 órában 12782 új hatósági házi karantént rendeltek el, így 36356 főre vonatkozik karanténkötelezettség. Ebből mindössze 3169-en vállalták a mobilapplikációs ellenőrzést. 

Országszerte több mint 600 fővel szemben léptek fel a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt, 309 helyszíni bírságot szabtak ki, és mintegy 200 feljelentést tettek. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/09/operativ_torzs_koronavirus_rendorseg_kijarasi_tilalom/