Orbán Viktor beelőzte az ellenzék 11 járványvédelmi pontját

https://kep.index.hu/1/0/3527/35279/352798/35279853_2699529_d2242e049f2b0ab62d687374205e8102_wm.jpg
Megosztás/Share

Az ellenzéki frakciók 11 pontból álló, közös határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, amivel a koronavírus-járvány, valamint a válság elleni védekezést akarják segíteni – írta az MTI a a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös, hétfői, online is közvetített sajtótájékoztatója után.  Varju László (DK) ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéki pártok számára világos, hogy a kormány nem tudja megfékezni a vírus terjedését, vagy kezelni a pandémia miatti válságot. Úgy fogalmazott, hogy “a végletekig terhelt egészségügyön, a sorra megszűnő munkahelyeken, a működőképesség határán “táncoló” iskolákon, az elszegényedő családokon és az időseken nem segít az ingyenes parkolás vagy az éjszakai kijárási korlátozás.”

A pártok javaslatukban tömeges, ingyenes és egyszerűen elérhető tesztelést kérnek minden magyar állampolgár számára.

Szorgalmazzák, hogy a kormány azonnal adjon anyagi támogatást a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak.

Lukács László, a Jobbik képviselője arról beszélt, javasolják, hogy legalább kéthetente szűrjék az egészségügyi és szociális dolgozókat, a pedagógusokat, a betegeket és a szociális intézmények lakóit. A miniszterelnök bejelentésében heti rendszerességű tesztelés szerepelt, de csak a kórházi dolgozókra vonatkozóan, szemben a teljes egészségüggyel, és abból kimaradtak a szociális intézmények lakói és a betegek is. Viszont a bölcsődei dolgozókra és a pedagógusokra kiterjeszti a kabinet a heti rendszerességű tesztelést. 

Az államnak egyúttal végre kell hajtania az azonnali és hatékony kontaktkutatást, hogy a társadalom legszélesebb rétegeit lehessen megvédeni – szögezte le.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy

százszázalékos bérkiegészítést kérnek az egészségügyi dolgozók számára.

Azt is javasolják, hogy minden valódi, illetve potenciális fertőzött kapjon ingyenes egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy van-e társadalombiztosítása. Megemlítette, hogy frakciója egy külön indítványt is beadott, amelyben kérik, hogy a sportrendezvényeket tegyék zárkapussá, a középszintű és a felsőoktatás állítsák át távoktatásra, valamint vezessék be a válságkezelő alapjövedelmet.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a kormány “valószínűleg szándékosan is elmulasztotta megtenni” a járvány megakadályozásához szükséges intézkedéseket a második hullám során. Eközben a kabinet az emberek, a családok anyagi biztonságának, megélhetésének érdekében sem tett semmit – közölte. Ő azt a pontot emelte ki, amelyben százszázalékos táppénzt kérnek a koronavírus-fertőzötteknek és a hatósági karanténba kerülőknek, illetve azt, hogy az álláskeresési járadék időtartamát kilencven napra, összegét pedig nettó százezer forintra emelnék.

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt kérte, hogy az állam támogassa az otthoni munkavégzés megteremtésének feltételeit, az ahhoz szükséges infrastruktúra és eszközök beszerzését. Követelte, hogy

a korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel indítsák újra a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását.

Legalább ennyire fontosnak nevezte, hogy a kabinet vonja vissza “az önkormányzatokat sújtó elvonásokat” és adjon plusz támogatásokat, hogy a települések vezetése el tudja látni a megnövekedett feladatait.

A politikusoktól azt kérdezték, hogy “miért egy sajtótájékoztatón vagyunk most, miért nem egy ellenzéki operatív törzsön”? Varju László azt felelte, hogy “éppen ott vagyunk”, mert vasárnap az ellenzéki együttműködés ülésezett és annak az eredményeiről adtak tájékoztatást.

Feltették neki a kérdést, hogy ebben az esetben a Momentum miért nem vett részt a sajtótájékoztatón, amire a DK alelnöke azt válaszolta, hogy a Momentum számára is megvolt a lehetőség a csatlakozásra. Újabb felvetésre hozzátette, a jelenlévő pártoknak van lehetőségük benyújtani egy parlamenti határozati javaslat, de “természetesen örülünk annak, hogyha az európai parlamenti lehetőséggel rendelkező Momentum is csatlakozik hozzánk”.

Arról, hogy miért határozati javaslatot, miért nem törvényjavaslat nyújtanak be, a szocialista Harangozó Tamás közölte, hogy miután minden ellenzéki frakció meg kívánja szavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, olyan javaslatokat tesznek, amelyek megvalósítását elvárják a kormánytól. A határozati javaslatoknak pedig az a dolguk, hogy feladatokat tűzzenek ki a kormány elé az Országgyűlés nevében – mutatott rá.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/09/jarvanyvedelem_partok_ellenzek_parlament/