Pedagógus Kar elnöke: Jobb lett volna az iskolákra bízni, de ezeket a döntéseket el tudom fogadni

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=29216c3e-fcb2-497b-9fa3-7513d9b96877
Megosztás/Share

Horváth Péter elnök szerint jó, hogy maradt két napjuk a felkészülésre, bár az ő javaslatuk az lett volna, hogy az iskolák saját hatáskörben is dönthessenek az online oktatás bevezetéséről.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

„Jobb lett volna, ha az egyes iskolák kapnak alternatívákat, de ezeket a döntéseket el tudom fogadni” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a kormány intézkedéseiről.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a Facebookon jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt

  • A felsőoktatás átáll online üzemmódba, a kollégiumokat is be kell zárni.
  • Középiskolában 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.
  • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára.
  • A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente tesztelik.

Horváth Péter elmondta, az ő eredeti javaslatuk az lett volna, hogy az érintett iskolák saját hatáskörben is dönthessenek az online oktatásra való átállásról, hiszen vannak olyan intézmények, ahol vagy nehezebbek a körülmények, vagy nem érinti őket a járvány. Azt azonban ő is elismeri, hogy ilyen helyzetben nehéz jó döntést hozni.

Megnyugtatónak tartja azt is, hogy

a helyettes államtitkártól ígéretet kaptak rá, hogy az elmaradt érettségik meg lesznek tartva,

tehát azok sem maradnak le a vizsgákról, akik például betegség miatt nem tudtak korábban elmenni.

Az elnök azt is üdvözölte, hogy nem azonnali bezárásról döntöttek, így a tantestületeknek még van egy kis idejük felkészülni, tájékoztatni a diákokat, osztályfőnöki órákat tartani. Persze a megfelelő módszereket a tanításhoz még így is meg kell találni, és nem könnyíti a helyzetet, hogy a téli szünetig még több mint öt hét hátravan.

Azzal, hogy a kollégiumok is bezárnak, valamint a felsőoktatás is online üzemmódra áll át, azt is el lehet érni, hogy kevesebbet találkozzanak a diákok, ne legyenek többen egy helyen és a tömegközlekedés zsúfoltsága is csökkenthető. Horváth Péter ugyanakkor még azt is el tudta volna képzelni, hogy a 7-8. osztályokban is átálljanak online oktatásra, bár a felsőbb osztályokban a felvételire is készülni kell, ami nehezítő tényező.

Szintén bonyolultabb lesz egy kicsit a helyzet 8-12 évfolyamos gimnáziumokban, ahol a diákok egy része online, egy részük pedig az intézményben fog tanulni. Itt még az is lehet, hogy tömbösítenek majd órákat. Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy a diákok ebédeltetését is meg kell oldani.

„Nem irigylem most az iskolaigazgatókat” – tette hozzá Horváth, aki el tudja képzelni, hogy ha nem javul a helyzet, akkor ezeket az intézkedéseket tovább is életben kell majd tartani.

(Címlapképünk illusztráció.)

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201109_Nemzeti_Pedagogus_Kar_iskolabezaras_online_oktatas_koronavirus#rss