Tiszta pszichológia: kiderítették, kiknek a legnehezebb elviselniük a járvány miatti bezártságot

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=dd89dce3-869c-4ae6-b808-cacbb3a568e8
Megosztás/Share

Egy nemzetközi pszichológuscsapat globális felmérést készített, és kiderítette, milyen személyiségű embereknek a legnehezebb engedelmeskedniük a járvány alatti rendelkezéseknek.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Amíg nincs megfelelő gyógyszer vagy oltás a koronavírus ellen, addig csak olyan dolgokkal védekezhetünk, mint a gyakori kézmosás, az arcmaszk viselése, a távolságtartás, illetve az otthon maradás. Szigorúak a szabályok, azonban nem mindenki akar engedelmeskedni ezeknek, s mint kiderült, a háttérben személyiségjegyek állhatnak.

Egy nemzetközi pszichológuscsapat 55 országba több mint százezer embernek küldött el egy kérdéssort. Azt firtatták, mennyire tartották be a szabályokat márciusban és áprilisban, elsősorban az otthon maradással kapcsolatban. Emellett olyan kérdéseket is feltettek, amelyek célja az egyének személyiségtípusának elhelyezése volt az úgynevezett „nagy ötösben” – ezek az intellektus (az új tapasztalatokra való nyitottság), a lelkiismeretesség, az extrovertált (impulzív, kifelé forduló) személyiség, a nyájasság és az érzelmi labilitás.

Úgy találták, hogy már a személyiségtípusból meg lehetett jósolni, hogy valóban otthon marad-e valaki, ha ez az előírás. Legkevésbé az extrovertált személyiségűek voltak képesek alkalmazkodni a bezártsághoz, mivel ők igazi társasági emberek. Többször szegték meg az ezzel kapcsolatos szabályokat, mint bármilyen más személyiségjegyű ember. Az érzelmileg labilisak viszont sokkal inkább engedelmeskedtek, hasonlóan azokhoz, akik magas pontszámot értek el, amikor az új tapasztalatokra való nyitottságról érdeklődtek tőlük.

„Ők általában szívesebben keresnek új információkat, és gyorsabban alkalmazkodnak a változó helyzethez” – írják a kutatók az American Psychologist szakfolyóiratban, hozzátéve, hogy bár a kormányok által hozott rendeletek nagyban befolyásolják a lakosság viselkedését, de nem mindenki hajlandó betartani a szabályokat. Ebből a szempontból az extrovertáltak jelentenek nagy kihívást a járvány miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201109_pszichologia_szemelyisegtipusok_alkalmazkodasa_bezartsag_karanten_koronavirus_jarvany#rss