A Föld utolsó ismert fehér zsiráfján a világ szeme

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Nyomkövetővel szerelték fel a világ utolsó ismert fehér zsiráfját Kenyában, hogy megóvják az orvvadászoktól.

A Szomáliával szomszédos Garissa megyében lévő Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika – aminek nem adtak nevet – azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy orvvadászok márciusban végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és a 7 hónapos borjával.

Kenya utolsó fehér nőstény zsiráfja 2017. május 31-én.Fotó: Ishaqbini Hirola Community Conservancy/AFP

A bikát júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után.

A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, ami gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat.

Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket.

A 8 évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint már 118-130 vadászantilopnak ad otthont.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, a fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti. (AP, MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/17/a-fold-utolso-ismert-feher-zsirafjan-a-vilag-szeme