A korábbinál is több intenzívre kerülő beteggel számol a kormány

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c03e5e2d-42e4-456c-8117-4bedd80a5de3
Megosztás/Share

Annál is komolyabb járványhelyzetre készül a kormány, mint amire novemberben utaltak.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az InfoRádióban arról beszélt, december 10. környékén 27-30 ezer koronavírusos beteg lehet kórházban, ezen felül 5 ezer fertőzöttet kezelhetnek intenzív osztályon.

Eszerint a számok rosszabbak annál, mint amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott még november 6-án a Kossuth Rádióban. Akkor Orbán ugyanúgy a december 10-et említve arról beszélt, az előttük lévő számítások szerint 30-32 ezer ember lehet kórházban, közülük 4480 igényelhet intenzív ellátást.

Ha bármelyiküknek is igaza lesz, az a mostani helyzet drámai romlását jelenti, mivel a koronavírus-tájékoztató oldal szerint hétfőn 582-en voltak lélegeztetőgépen, intenzív ágyon, és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az operatív törzs ülése után azt mondta,

covidos betegek ellátására alkalmas szabad kórházi ágyból 13 049, intenzív ágyból pedig 1634 van.

Azt, hogy az 1634 ágyból hogy csinálnak három hét alatt 4,5-5 ezret, Orbán nem részletezte.

A friss statisztika

Kásler arról is beszélt, a kórházban fekvők kezelésére “oki terápia” – vagyis olyan gyógyszer, ami magát a vírust pusztítaná el – továbbra sincs, de egyes készítmények enyhítik a tüneteket és gyorsítják a gyógyulást. Itthon első pillanattól használták a favipiravirt, a remdesivirt, a trombózis megelőzését szolgáló heparinterápiát illetve a szteroidokat. Ezen tavasz óta nem kellett változtatni, de az ismeretek bővülésével igazítottak a kezelésen.

A koronavírus elleni vakcináról Kásler azt mondta, vannak köztük “reményteljes versenyzők”, de sok még a nyitott kérdés, például hogy milyen hatékonyak ezek a szerek. A miniszter mindenesetre abban bízik, limitált számban még idén elkezdődhet az oltás Európában. Közölte, itthon teljes mértékben ellenőrzik majd az oltóanyagokat, ami kiterjed a hatékonyságára és a mellékhatásokra.

Beszélt arról is, ha lesz oltás, prioritást élveznek az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók, az idősek, illetve azok a rendvédelmi és közigazgatási dolgozók, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek fertőzöttekkel. Utánuk következnek a fokozott veszélyt jelentő krónikus betegséggel küzdő 18-59 évesek.

A vakcináció megkezdése nem jelenti azt, hogy a járványügyi szabályokból azonnal lehet engedni

– hűtötte le a kedélyeket Kásler.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201117_koronavirus_jarvany_korhaz_intenziv_osztaly_beteg_kasler_orban#rss