A Moderna vakcinafejlesztése is a magyar Karikó Katalinék kutatásaira épül

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ea961908-8f57-471e-8d4e-4c5eeb0d1978
Megosztás/Share

Az amerikai Moderna nevű cég ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer. A kutatásokat kollégájával közösen a magyar tudós, Karikó Katalin végezte el még a 2000-es években.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az elmúlt hetekben több kedvező fejlemény is történt a koronavírus elleni védőoltások ügyében. Először a Pfizer jelentette be, hogy az általuk készített vakcina 90 százalékos hatékonyságú, aztán az amerikai Moderna közölte, hogy az ő vakcina-fejlesztésük 94,5 százalékos eredményességű.

A szer előnye, hogy a Pfizer készítményével ellentétben, amely mínusz 80 fokon tárolandó, ezt elég mínusz 20 fokon tárolni, vagyis háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is biztonsággal tárolható. Ráadásul 30 napos a szavatossága, míg a Pfizer oltóanyagánál ugyanez öt nap.

Van azonban a két oltóanyagban egy olyan közös tulajdonság, amely magyar szempontból duplán érdekessé teszi a fejlesztését. A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is úgynevezett mRNS (hírvivő RNS) alapú vakcinát fejlesztett. Márpedig ez a Guardian beszámolója szerint ugyanúgy a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó magyar kutató, Karikó Katalin, valamint kollégája, Drew Weissman 2000-es években elvégzett kutatására épül, mint a Pfizer vakcina-jelöltje.

Karikó 2013-ban csatlakozott a német BioNTech nevű céghez, ami a Pfizerrel közösen fejlesztette ki a 90 százalékos vakcinát. Weissman eközben továbbra is az amerikai egyetemen dolgozik, aki az influenza, a herpesz és a HIV-fertőzés ellen is fejlesztett már vakcinát. Ezeket reményei szerint hamarosan embereken is elkezdhetik majd tesztelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201117_moderna_koronavirus_vakcina_vedololtas_kariko_katalin#rss