A vállalat az Apple új chipje mögött: a Samsung?

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ad5bdb91-dddf-48cf-90dc-f23558cdcb0a
Megosztás/Share

Nem először történik meg, hogy az egyébként egymással versengő cégek a másik beszállítóivá válnak, mi több, ez elég gyakori a Samsung és az Apple esetén. A legújabb hírek szerint tovább erősödik ez a kapcsolat.

Azt egy ideje már tudni, hogy az Apple saját fejlesztésű processzorokkal készül leváltani Mac eszközei számára az Intel által készített chipeket, és nemrégiben be is jelentették az Apple Silicon projekt első gyümölcsét, az Apple első ARM-alapú chipjét, az 5 nm-es gyártástechnológiával készült M1-et. És itt léphet be a képbe a Samsung Electronics.

Koreai forrásokból érkező jelentés szerint valószínűnek tűnik, hogy a Samsung készítheti az M1 chipkészleteket, ezzel öt év után ismét az Apple chipgyártójává válhat. (2015-ben az Apple elhagyta a Samsungot, és teljes egészében a TSMC-re támaszkodott.)

Jelenleg a TSMC gyártja az M1 chipeket az Apple számára, azonban nehézségei adódtak a megrendelési mennyiség leszállításával, ezért is gondoltak a cupertinóiak arra, hogy bevonják a Samsungot is. Mint említettük, az M1 lapka 5 nm-es eljárással készül, és jelenleg a TSMC és a Samsung a világon az a két vállalat, amely képes ilyen chipek gyártására.

Az M1 lapkakészlet 16 milliárd tranzisztort tartalmaz, és csak összehasonlításképpen: az iPhone 12-ben dolgozó A14 Bionic „csak” 11,8 milliárd tranzisztort használ. A CPU-nak nyolcmagos az elrendezése: négy nagy teljesítményű magot tartalmaz a nehéz munkákhoz és négy nagy hatékonyságú magot az alacsonyabb prioritású feladatokhoz – magyarázza a GizmoChina. A lapka külön grafikus és mesterségesintelligencia-feldolgozó áramkört is tartalmaz. A memóriachipek szintén ugyanazon a chipen vannak a processzor mellett, aminek jobb sebességet kell eredményeznie. Az Apple Silicon M1 lapkakészlettel működő Mac gépek a vállalat állítása szerint három és félszer gyorsabbak, mint a korábbi Intel-alapú modellek, mi több, a grafikus sebesség akár ötször gyorsabb lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201117_apple_m1_chipkeszlet_gyarto_samsung#rss