Boris Johnson egy megbeszélésen katasztrófának nevezte a skót decentralizációt, rögtön kitört a botrány

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Újabb botrány tört ki Boris Johnson brit miniszterelnök körül, miután kiszivárgott, hogy egy online megbeszélésen katasztrófának nevezte az úgynevezett devolúciót Skóciában. 

A devolúció gyakorlatilag az Egyesült Királyság decentralizációját jelentette: 1997-ben helyi népszavazásokat írtak ki arról, hogy a történelmileg és földrajzilag is különálló országrészek leváljanak-e sok szempontból az országos döntéshozatalról, és önálló közigazgatási lehetőségeket kapjanak. Skóciában az emberek többsége természetesen igennel szavazott, és így 1999-ben összeülhetett a skót parlament. 

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Johnson a kiszivárgott hírek szerint nem csak katasztrófának nevezte a történeteket, de arról is beszélt, hogy a devolúció volt a munkáspárti miniszterelnök, Tony Blair legnagyobb hibája. Johnson hétfőn tárgyalt online számos konzervatív képviselővel, akik mind az ország északi részén politizálnak, és nekik mondta el, hogy a devolúció katasztrófát hozott a határtól északra. 

A kiszivárgott mondat miatt már a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt és a brit Munkáspárt is tiltakozott. A brit miniszterelnök hivatala nem cáfolta az elhangzottakat, de Robert Jenrick államtitkár elmondta, hogy Johnson mindig is támogatta a devolúciót, ám a miniszterelnök úgy érzi, hogy a devolúció Skóciában felerősítette a szeparatizmust és a nacionalizmust a Skót Nemzeti Párt formájában, és e párt meg is próbál kiszakadni az Egyesült Királyságból. 

Jenrick szerint mindenki, aki a miniszterelnökhöz hasonlóan szereti az országot, az egyben is akarja tartani, és épp ezért tartja egy nagyon-nagyon veszélyes és elkeserítő kimenetelnek (az esetleges elszakadást), ami ellen küzdeni kell. 

Ugyanakkor a Skót Nemzeti Párt képviselője, Drew Henry szerint a brit miniszterelnök megjegyzése megmutatta, hogy a brit miniszterelnök és a skót toryk milyen megvetéssel vannak a skót emberek iránt. Szerinte Johnson gyakorlatilag azt mondta, hogy kaphatnak a skótok devolúciót, mindaddig, amíg azokra a londoni pártokra szavaznak, melyekre mi akarjuk. 

A BBC-nek Downing Street-i források is megerősítették, hogy Johnson mindig támogatta a devolúciót, de Blair nem látta előre, hogy ez a skót szeparatisták megerősödéséhez vezethet. 

Johnson megjegyzése politikailag is szerencsétlen időben jött: hat hónap múlva parlamenti választások lesznek Skóciában, és jelenleg a Skót Nemzeti Párt a legerősebb párt, majdnem kétszer annyi helyet birtokolva, mint amennyivel a Konzervatív Párt rendelkezik. A választásnak komoly tétje van, mivel a skót első miniszter, Nicola Sturgeon korábban közölte, hogy ha a pártja nyer, ismét népszavazást fognak kiírni a függetlenedésről. Boris Johnson ugyanakkor közölte, hogy erről szó sem lehet

Skóciában 2014-ben már szavaztak a függetlenedés kérdéséről, és akkor a nem nyert, Johnson szerint pedig előtte a politikusok megállapodtak arról, hogy ez egy generációnként egyszer adódó szavazás volt. A Skót Nemzeti Párt szerint viszont London azóta alapvetően felforgatta a viszonyokat a brexittel, és a skótok nem akarják elhagyni az Európai Uniót, ezért akarnak új népszavazást.

Ezek amúgy nem Johnson napjai, arról, hogy milyen botrányok után kellett távozzon főtanácsadója, kedd reggel hosszabban is írtunk. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/17/boris-johnson-egy-megbeszelesen-katasztrofanak-nevezte-a-skot-decentralizaciot-rogton-kitort-a-botrany