Cser-Palkovics üzent Parraghnak: Ne tetézd, ne tetézd!

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=98417a37-3bb1-48e4-a6d7-19f9a3de3f7b
Megosztás/Share

Székesfehérvár polgármestere szerint Parragh László javaslatai teljesen ellehetetlenítenék a településeket. A fideszes politikus üzent is az iparkamara elnökének: Ne tetézd!

Kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket! Ha kicsit hosszabban: értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzési adóemeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben

– reagált Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének a terveire.

Parragh kedden interjút adott a Magyar Nemzetnek, amiben az iparűzési adó befagyasztásának terveit védte, illetve tovább is ment. Azt mondta, emellett, hogy két évre elengedik az iparűzési adót, még egy lépésre szükség van:

Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását

– mondta. Ide tartozik az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó és a kommunális adó is.

Cser-Palkovics szerint a kamara és Parragh porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort. A polgármester azt írta, hogy az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, “akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan.”

Mindezt miért? Egy szakmailag is rossz, bár látványos javaslatért.

Cser-Palkovics András szerint a kamara javaslata a legnehezebb helyzetbe került gazdasági szereplőknek nem nyújt valós segítséget, mert egy válságidőszakban a valóban rosszul érintett cégek iparűzési adófizetési kötelezettsége automatikusan csökken.

A fideszes városvezető arra kérte a kamarát, hogy gondolják meg alaposan, milyen javaslatot tesznek.

Főleg, hogy ezt egy olyan évben tennék, amikor a települések adóbevétele a járványhelyzetből fakadó gazdasági visszaesés miatt már drasztikusan csökkent. Ezzel a kihívással is megbirkózunk még, de csengjen ismerősen a mondás: ne tetézd, ne tetézd!

 – írta Cser-Palkovics.

A polgármester egy korábbi bejegyzésében bejelentette, hogy idén várhatóan 5-6 milliárd forinttal csökken az önkormányzat bevétele, az iparűzési adó 3-4 milliárd forinttal lesz kevesebb, mint az elmúlt évben. A fideszes politikus szerint, amennyiben nem változnak a továbbiakban a jogszabályi keretek, akkor össze tudnak állítani egy működőképességre koncentráló költségvetést.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20201117_cserpalkovics_parragh_iparuzesi_ado_szekesfehervar#rss