Egy japán boltban robot szól rá az arcmaszk nélkül vásárlókra – videó

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=7a4e06a9-f75c-48a2-8e08-2673d858e460
Megosztás/Share

November végéig tesztelik Oszaka városában azt a robotot, melyet üzletekben vetnének be, hogy rászóljon a maszk nélküli vásárlókra: vegyék fel a koronavírus terjedését hatékonyan akadályozó eszközt.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban több ország is úgy döntött, a robotok segítségét is igénybe veszik, hogy lassítsák a fertőzés terjedését. Kínában és Spanyolországban a teszteléseknél vetették be őket, míg Szingapúrban robotkutya figyelmeztette a szabadban járókat, hogy tartsanak nagyobb távolságot.

Most a gépesített megoldásaikról ismert Japánból érkezett hír. A The Japan Times számolt be róla, hogy az az egyik oszakai üzletben kezdték el tesztelni azt a gépet, amely megkéri a vásárlókat: vegyék fel az arcmaszkjukat, és a boltban tartsanak kellő távolságot egymástól.

A robotot a kiotói Advanced Telecommunications Research Institute International szakemberei fejlesztették ki, hogy ezzel váltsák ki az üzletekben az ugyanezzel a feladattal megbízott embereket. Hiszen ha a robot járkál, akkor még kevesebb az emberi érintkezés lehetősége, a kontaktusszám csökkentésével pedig a vírus terjedésére is kisebb az esély.

A tesztelést a napokban kezdték meg egy japán focicsapat, a Cerezo Osaka egyik márkaboltjában. Az üzletben felszerelt kamerák segítségével a robot képes járőrözni, az emberek közti távolságot pedig lézerrel méri le. A szerkezet emellett érzékeli azt is, ki nem visel maszkot. Amennyiben ilyen embert lát, erről értesítést küld a monitor előtt ülő személyzetnek, akik egy gombnyomással hagyhatják jóvá, hogy a robot intézkedjen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201117_robot_japan_oszaka_arcmaszk_viselese_szocialis_tavolsagtartas_koronavirus#rss