“Elszántság és fáradtság keveredik az orvosokban”

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/55/5055/article_320.jpg
Megosztás/Share

A vártnál korábban érkezett második járványhullámról, az elszánt, de fáradt orvosokról, valamint a sürgősségi osztályokon biztonságot kereső emberekről mesélt Sandro Petrolati orvosprofesszor, a római San Camillo-Forlanini-Spallanzani kórházkomplexum kardiológiai intézetének vezetője.

Petrolati professzor a több mint tizenkét órás műszakja kezdetén arról beszélt, minden nap úgy áll munkába munkatársaival együtt, hogy tudják, újabb nehéz nap áll előttük. Az elszántság és a fáradtság keveredik orvosokban és ápolókban, de az embertelen munkatempó, az őket is uraló szorongás és a közöttük is terjedő koronavírus-fertőzés ellenére sem adják fel – fogalmazott.

Aggódnak, hogy nem fogják bírni

Ilyen a hazai járvány az egészségügyi dolgozók szemével – kattintson ide!

A koronavírus-járvány első hulláma után az egészségügyben dolgozók is azt hitték, egy ideig levegőhöz jutnak, de a második hullám fáradtan érte őket – mondta a professzor. “Aggódunk, hogy ez a mostani időszak az elsőnél is hosszabb lesz, és nem fogjuk bírni” – tette hozzá. Az utóbbi hetekben gyorsan toborzott fiatal orvosok érkezése azonban reményt hozott nekik – mondta, hozzátéve, soha nem gondolták volna, hogy egypandémia kell ahhoz, hogy több orvosgeneráció ismét együtt dolgozhasson. Nem titkolta, hogy főorvosként ugyanúgy követi a naponta közölt járványadatokat, mint bárki más. Magyarázata szerint ugyanis a számok alakulásából kalkulálja ki a várható tetőzést, valamint azt, hogy hogyan osszák be az “erejüket”. Ő egyébként január-február környékére várja a legerősebb hullámot.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus egészségügy, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírus OlaszországMinden nap úgy állnak munkába, hogy tudják, újabb nehéz nap áll előttük.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

“Nem vehetünk el minden helyet a többiektől”

A főorvos elmondta, hogy az eredetileg is fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani-kórház kihasználtsága maximális: mind a 240 ágy foglalt, és a 45 helyes intenzív osztály is megtelt. Így a hármas komplexum másik két kórháza, a San Camillo és a Forlanini intézeteit alakították át COVID-osztállyá az utóbbi hetek betegáradatának ellátására. Mint mondta, tavasszal 4, az utóbbi egy hónap alatt viszont már 8 osztályból lett járványközpont, közöttük a kardiológiából is. Arról is beszélt, hogy bár az olasz fővárosban papíron elegendő ágyat tudnak biztosítani, ez az összes kórház járványközponttá való átalakítását jelentheti. A nem COVID-betegektől azonban nem vehetünk el minden helyet – jelentette ki.

Meglepően hamar jött a 2. hullám

Meglepetésnek nevezte az új típusú koronavírus gyors visszatérését, a második hullám ugyanis az előjelzett november helyett már szeptember végén, október elején megérkezett. A tavaszi hullámhoz képest újdonságnak minősítette a lélegeztetést nem igénylő, mégis kórházi kezelésre szoruló betegek számának rohamos növekedését. Emellett precedens nélkülinek nevezte a saját lakásukban, házi karanténban tartott magányos betegek tömegét, akiknek száma megközelítette a 800 ezret. Veszélyes ennyi beteget magára hagyni – jelentette ki.

A pozitív tesztet ítéletnek veszik a betegek

“Amikor meglátják a teszteredményt, és kiderül, hogy pozitívak, olyan, mintha ítéletet mondanának felettük. Inkább kórházba akarnak menni, mert ott biztonságban érzik magukat. Ezért ostromolják a sürgősségi osztályokat, amikor feltételezett tüneteket észlelnek, nem akarnak egyedül maradni” – mondta a szakember. Úgy véli, a római kormány nem hallgatta meg a szakma nyári vészkiáltásait, amikor az orvosok arra figyelmeztettek, hogy a betegség enyhült ugyan, de nem múlt el.

A segítő szervezetek sem tudják, mi lesz a kijárási tilalom alatt utcán rekedt hajléktalanokkal – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!
Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/elszantsag_es_faradtsag_keveredik_az_orvosokban/20201117151731