Felhasználói adatokat vásárolt az amerikai hadsereg

https://kep.index.hu/1/0/3539/35391/353918/35391881_2707677_0100ff4848568147391ee259dfb979ce_wm.jpg
Megosztás/Share

Többmillió felhasználó adait érintő bevásárlás végzett az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, derítette ki az amerikai Vice magazin.

Az egyik legnagyobb beszerzésük a 98 millió felhasználóval rendelkező Muslim Pro alkalmazásból származott. Az alkalmazás az imák idejére emlékezteti a hívőket és Korán idézeteket is küld nekik.

Terroristák, hackerek, és járvány 

A magát „a legnépszerűbb muszlim alkalmazásként” hirdető Muslim Pro fejlesztője egy X-Mode nevű adatkereskedőnek adta el felhasználói adatait, amely az amerikai védelmi minisztérium egyik beszállító cégének adta tovább azokat.

A tranzakció résztvevői szerint a felhasználók mozgását tartalmazó adatokat anonimizálták. Igaz, az adatok személyhez kötése a későbbiekben könnyen megoldható.

Az X-Mode munkatársa a Vice-nak elmondta, hogy a katonai beszállítókat elsősorban olyan adatok érdekelték, amelyek felhasználhatóak a terror-elhárításban, kiberbiztonságban és a COVID-19 gócok előrejelzésénél.

Leboltolták

Más esetekben az amerikai hadsereg közvetítőket kihagyva vásárolt adatokat. Ebben az esetben az amerikai Különleges Műveletek Parancsnoksága 90 565 dollár értékben rendelt adatokat a Babel Street nevű okostelefonokról adatokat gyűjtő cégtől.

A Babel Street egyik előfizetői szolgáltatása, hogy térképen képes megjeleníteni egy adott területen található okostelefonokat. A Pentagon korábban már felhasznált mobiltelefon adatokat katonai műveletek végrehajtásánál, míg az NSA (az amerikia Nemzetbiztonsági Ügynökség) a SIM-kártyák adait használta dróncsapások vezénylésénél.

Az, hogy a szóban forgó adatvásárlásokat felhasználták-e hadműveleti célokra, nem ismert.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/11/17/felhasznaloi_adatokat_vasarolt_az_amerikai_hadsereg/