Íme Frankie, a világutazó kecske

Megosztás/Share

Bilal Abdul Kareem kilencvenhat napja van a szíriai Idlíb tartomány jelentős részeit uraló Hajat Tahrír as-Sám fegyveres szervezet börtönében.

A Darrell Lamont Phelps néven napvilágot látott amerikai újságíró különleges eset, mivel a szíriai háború korai évében utazott ki, hogy a damaszkuszi rezsim ellen vívott felkelésről tudósítson. Az évek során megélte Aleppó ostromát, majd a város túlélőivel Idlíb tartományba menekült.

Kareem, akinek nevéből is látszik, hogy áttért az iszlámra, az arab nyelvet kiválóan beszéli, számos interjút készített dzsihadista csoportokkal, fokozatosan kedvező fényben tüntetve fel őket. Jóllehet hozzáférést kapott olyan területekhez és emberekhez, ami egyedülállóvá tette tevékenységét: frontvonalakról, bombázásokról tudósított testközelből, civilek, imámok és dzsihadista harcosok mellől.

Bár az Iszlám Államot ostorozta, megjelenési felületet biztosított az al-Kaidához köthető csoportoknak, és kivívta ezzel terrorszakértők ellenszenvét. Kareem azonban nem engedett abból az álláspontjából, hogy riporteri tevékenységével betekintést nyújt a dzsihadisták világába és gondolkodásába.

Állítása szerint több rakétacsapást is túlélt, olykor hajszálon függött az élete. Egyelőre nem tudni, milyen indokkal börtönözte be az al-Kaidához köthető Tahrír as-Sám, de bizonyos, aki tűzzel játszik, előbb-utóbb megégeti magát.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/17/o_itt_frankie_a_vilagutazo_kecske/