Kásler: Limitált számban még idén elindulhat a vakcináció Európában

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/73883851-e1605618333431-1024x578.jpg
Megosztás/Share

December tizedikén 27-30 ezer infektológiai és 5 ezer intenzív kórházi ágyra lesz szükség – mondta Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjújában.  Az emberi erőforrások minisztere úgy vélekedett: jelenleg „arányosan áll” a járvány elleni védekezés hazánkban.

Kásler úgy fogalmazott:

a jelenlegi ismeretek szerint a következő két hétben a fertőzések tovább fognak emelkedni, ami azt vetíti előre, hogy szükség lesz további infektológiai és intenzív ágyak mobilizálásra, ami december 10. környékén 27–30 ezer infektológiai és körülbelül 5 ezer intenzív ágyat jelent majd.

A miniszter hangsúlyozta, az egészségügy egésze jelentős kihívás előtt áll, ez pedig nemcsak az orvosokat, nővéreket és ápolókat, intenzív terapeutákat, asszisztenseket érinti, hanem a rezidenseket, a végzős medikusokat is, azaz az egész rendszert.

A nem koronavírusos betegek ellátásával kapcsolatban elmondta: általános szabály, hogy el kell végezni az összes onkológiai szűrést, a daganatos és keringési betegségek kezelését, illetve a mesterséges megtermékenyítéseket és transzplantációkat.

A vakcinákra kitérve arról is beszélt, hogy „reményteljes versenyzők vannak”, illetve leszögezte: limitált számban elindulhat még ebben az évben Európában a vakcináció, de de „többet erről felelősséggel csak akkor lehet tudni, ha ismertté válnak a törzskönyvek, az előzmények és a hatások”.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen társadalmi csoportok milyen sorrendben kapják majd meg a vakcinát, elmondta: prioritást élveznek majd az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók, a 65 év felettiek, illetve a rendvédelmi és közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek fertőzöttekkel.

Mellettük a 18 és 59 év közöttiek közül azok, akiknek fokozott veszélyt jelentő társbetegségeik vannak, de a lista ezzel nem ér véget

– mondta Kásler, aki egyúttal jelezte, hogy a vakcináció megkezdése nem azt jelenti, hogy a járványügyi szabályokból azonnal engedni lehet.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/11/17/koronavirus-kasler-miklos-vakcina-egeszsegugy/