Koronavírus: eddig ez a leghatékonyabb vakcina

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/35/5035/article_320.jpg
Megosztás/Share

“Ez döntő pillanat COVID-19-ellenes vakcinánk fejlesztésében. Január óta üldözzük ezt a vírust, hogy minél több embert tudjunk megvédeni tőle világszerte” – közölte Stéphane Bancel, a Moderna főigazgatója. Az eredményt a klinikai kísérletek harmadik – vagyis a forgalmazás előtti utolsó – szakaszában érték el.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus védekezésA Moderna kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Több mint 30 ezren próbálták ki

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina hatékonyságának tesztelését célzó kísérleteket több mint 30 ezer emberen végezték el az Egyesült Államokban. A résztvevők 42 százaléka veszélyeztett kategóriákba tartozott, tehát 65 év feletti volt, vagy valamilyen más rizikófaktorral rendelkezett. Az eredmények alapján a Moderna bejelentette, hogy a következő hetekben kérni fogja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA) a gyártási engedélyt. Hasonló kérelmet nyújtanak be a világ más gyógyszer-engedélyeztetési hatóságaihoz is.

20 millió adag készülhet még idén

Egy Oroszországban élő magyar szakember már beadatta magának az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett, Szputnyik V elnevezésű vakcinát. Egy tévéinterjúban elmesélte, mit tapasztalt az oltás után. Kattintson!

A vállalat úgy számol, hogy az mRNA-1273 néven ismert, koronavírus elleni oltóanyagból az év végére 20 millió adag elkészül, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, és további 1 milliárd adagot forgalmaznak majd világszerte 2021-ben. A Moderna védőoltása – a Pfizer és a BioNTech oltásához hasonlóan – is ribonukleinsav-hírvivő. Lényege, hogy a genetikai anyagot a szervezetbe injekciózva eljuttatják a sejtekig, amelyek így saját maguk állítják elő az immunreakciót kiváltó fehérjét. A Moderna vakcináját két oltással kell beadni.

Márciusban kapta el a vírust, de még mindig küzd az egészségéért – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_eddig_ez_a_leghatekonyabb_vakcina/20201117101958