Koronavírus: hetekig megmarad a fáradtság

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/48/5048/article_320.jpg
Megosztás/Share

Milyen hosszú távú következményei lehetnek a koronavírus-fertőzésnek? Részletek itt.

A mintegy 130 résztvevő bevonásával elvégzett vizsgálat során a korábbi betegek több mint fele panaszkodott még hetekkel később is fáradtságra. Ráadásul, mint az eredményekből kiderült, nem játszik lényeges szerepet a COVID-19-betegséget követő fáradékonyság megjelenésében, hogy az érintettek kórházi kezelésre szorultak-e állapotuk súlyossága miatt vagy sem.

A COVID-19-betegek közül sokan küzdenek fáradtsággal a gyógyulást követően isA COVID-19-betegek közül sokan küzdenek fáradtsággal a gyógyulást követően is. Fotó: Getty Images

A vizsgálat résztvevőinek 52 százaléka afertőzésután még legalább hat héten keresztül küzdött a fáradtsággal, mi több, sokuknál még tíz hét után is fennállt a panasz. Eközben a megkérdezettek 42 százaléka válaszolt úgy, hogy ennyi idő után érezte magát ismét teljesen egészségesnek.

“Tanulmányunk a COVID-19-et követő fáradtság okozta terhekre hívja fel a figyelmet. Rávilágít továbbá arra is, hogy a betegséget követő fáradékonyság nem áll összefüggésben a megbetegedés súlyosságával” – fogalmazott Liam Townsend, a dublini Trinity College munkatársa, a vizsgálatot végző munkacsoport tagja. “Éppen ezért nem könnyű megjósolni, kinél hogyan zajlik le a betegség” – tette hozzá. Tanulmányukat az ír kutatók a Plos One tudományos folyóiratban tették közzé.

Egyszerű trükköt ajánl egy orvos arra a problémára, hogy maszkot viselve folyton bepárásodik a szemüveg lencséje. Minderről társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_hetekig_megmarad_a_faradtsag/20201117131942