Koronavírus: mutatjuk, hol jelez bajt a szennyvíz

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/37/5037/article_320.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, több városban pedig emelkedett is: Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon. A változás tendenciája egyébként többnyire stagnáló, a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is – közötle az NNK.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szennyvíz, koronavírus Magyarország, koronavírus NNKTöbb településen is emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mit mutat meg a szennyvízvizsgálat?

A szennyvíz vizsgálata információt szolgáltat mindazokról, akik ürítik az új típusú koronavírus örökítőanyagát, tehát a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is támpontot ad. A vizsgálatok legutóbbi eredményei megerősítik, hogy a kórokozó továbbra is az ország egész területén jelen van.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szennyvíz, koronavírus Magyarország, koronavírus NNKForrás: NNK

Mit tehetünk?

Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredménye és COVID-betegek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása. Ennek érdekében akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Gondoskodjunk a legalább 1,5 méteres védőtávolságról, és viseljünk maszkor az előírt helyeken. Ezek mellett pedig gyakran és alaposan mossunk kezet.

A segítő szervezetek sem tudják, mi lesz a kijárási tilalom alatt utcán rekedt hajléktalanokkal – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_mutatjuk_hol_jelez_bajt_a_szennyviz/20201117110336