Koronavírus: tényleg terjedt már tavaly õsszel is?

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/50/5050/article_320.jpg
Megosztás/Share

A napokban tették közzé az olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus elleni antitestek alakultak ki. Pedig hivatalosan február 21-én, a lombardiai Codogno kórházában azonosították az első olasz COVID-beteget. A kutatók azonban azt állítják, hogy 2019 szeptembere és 2020 márciusa között egy tüdőrákszűrésbe bevont 959 egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus eredete, koronavírus megjelenése, koronavírus OlaszországVizsgálják, mikor bukkant fel Olaszországban az új kórokozó.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Azt állítják, már tavaly ősszel terjedt

Koronavírus: vajon igaz-e, hogy előbb érkezett? Az olasz kutatás eredményeit egyre több szakértő kérdőjelezi meg – kattintson a részletekért!

Mint kiderült, a Sienai Egyetem szakemberei további antitest vizsgálatokat végeztek ugyanezen kutatás keretében és megállapították, hogy négy résztvevő esetében a pozitív antitest eredmények 2019 októberének első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg – közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője. “A fő eredmény az, hogy tünetmentes emberek nemcsak pozitívnak bizonyultak a szerológiai tesztek után, de szervezetükben a vírust megölni képes antitestek is voltak” – magyarázta. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy az új típusú koronavírus már hosszú ideje és alacsony halálozási aránnyal terjedhet a lakosság körében – tette hozzá. A WHO azóta közölte, hogy kapcsolatba lép a tanulmány szerzőivel, hogy megvitassák és további vizsgálatoknak vessék alá a rendelkezésre álló mintákat, illetve igazolják az eredményeket.

További érdekes eredmények

Az olasz kutatók egyébként már tavasszal az új koronavírus nyomaira bukkantak a 2019 decembere és 2020 februárja között begyűjtött szennyvízmintákat vizsgálva Milánóban és Torinóban. Eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban már jelen volt a SARS-Cov-2 vírus. Olasz orvosok tehát már márciusban feltételezték, hogy a COVID-19 betegséget okozó vírus már tavaly felbukkant hazájukban, és számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot.

Márciusban kapta el a vírust, de még mindig küzd az egészségéért – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_tenyleg_terjedt_mar_tavaly_osszel_is/20201117142447