Megnőtt az alapbér és a biztonság jelentősége a járvány miatt

Megosztás/Share

Felértékelődött az alapfizetés a tavalyi évhez képest, amely így a rugalmas és kiszámítható időbeosztással együtt vezeti 2020-ban a munkahely-választási tényezők rangsorát. A koronavírus hatására új elemként került be a TOP15-ös sorrendbe a biztonság szempontja, míg a várakozásoknak megfelelően csökkent a rendszeres csapatépítések népszerűsége.

A PwC Magyarország idén már negyedik alkalommal mérte fel a hazai preferenciákat, és ezúttal a fiatalok mellett a teljes munkaerőpiac igényeit feltérképezték a szakemberek.

Szintén újdonság, hogy Magyarország mellett további tíz európai ország is részt vett a kutatásban. A hazai felmérésben 35 ezren válaszoltak, 35 százalékuk felsőoktatásban, míg 14 százalékuk középiskolában tanul, 50 százalékuk pedig dolgozik.

  • A kutatás eredményei szerint a 16-28 éves korosztályban a munkahely-választási szempontok között három év után idén nagyot ugrott az alapbér (1.) jelentősége.
  • Míg a munkahely és magánélet közötti egyensúlyt megteremtő rugalmas munkarend és munkaidő (2.), valamint kiszámítható időbeosztás (3.) továbbra is kiemelten fontos számukra.

A tavalyi eredményekkel összevetve fontos változás, hogy a közvetlen munkatársak személye két helyet lépett előre a sorrendben (6-ról 4. helyre), megelőzve ezzel az érdekes, kihívást jelentő munkát (5.), a túlórakifizetést (6.), valamint a közvetlen felettes vezetői stílusát (7.) is.

Új elemként került fel a listára a felsőfokú tanulmányok támogatása (10.). Szintén új elem a munkahely biztonságának (12.) szerepe: fontossá vált a covid-járvány alatt, hogy a vállalat felelősséget vállaljon az ott dolgozókért, és gazdasági visszaesés esetén is törekedjen a megtartásukra.

Eltérőek a tapasztaltabbak és pályakezdők elvárásai

A 28 év alattiakat és 28 év felettieket összehasonlítva érdekes különbségeket figyelhetünk meg. Miközben az alapbér és a rugalmas munkaidő mindkét csoport számára fontos, a 28 év felettieknél ezeknek a tényezőknek még kiemeltebb a szerepe.

A tapasztaltabb munkavállalóknak fontosabb a közvetlen felettes vezetői stílusa, hiszen tapasztalatból tudják, mennyire sokat számít a vezető személye a mindennapokban. Az idősebbek számára emellett a valós teljesítményen alapuló előmenetel, a távmunka lehetősége, a munkahely biztonsága, a cafeteria, valamint a bónusz is fontosabb, mint a fiataloknak.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2020/11/17/jarvany-munkahely-valasztas-alapber-biztonsag/