Megszólaltak az elemzők: így értékelik az MNB döntését

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/M/mnb_nemzetibank_jegybank-20201117.jpg
Megosztás/Share

Mint megírtuk, az elemzők számítottak rá, hogy a jegybank változatlanul tartja a kamatszinteket. A kamat változására egyelőre nem kell számítani ezután elemzők szerint.

Szigorításra a következő két-három évben sem kell számítani Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint. Mivel az infláció a következő hónapokban, valamint a jövő év elejéig a 3 százalékos cél közelében, de a toleranciasávon belül alakulhat, nem lesz szükség emelésre, különösen, hogy az infláció növekedését nem a gazdaság túlfűtöttsége okozza – írta.

Mint fogalmazott: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mozgásterét kissé tágíthatta, hogy az infláció a vártnál alacsonyabbra, 3 százalékra süllyedt októberben az előző havi 3,4 százalékról, a maginfláció 3,8 százalékra az előző havi 4 százalékról, valamint az adószűrt maginfláció 3,2 százalékra az előző havi 3,5 százalékról, valamint a forint árfolyama is némileg erősödött. A harmadik negyedévben a GDP a vártnál nagyobb mértékben javult, azonban a járvány elleni újabb korlátozások rontják a rövidtávú kilátásokat, így az MNB nem konvencionális intézkedésekkel támogathatja a gazdaság kilábalását – mutatott rá az elemző.

Érdemi változtatás a jövőben sem várható a kamatpolitikában, mert nincs kényszerben a jegybank – emelte ki kollégájához hasonlóképp Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is. A forint euróhoz mért árfolyama a 360 forint körüli szinten mozog, ez pedig az eddigi kommunikáció alapján az MNB-nek megfelelő szintet jelent, továbbá az infláció a lassulás jeleit mutatja – tette hozzá. Álláspontja szerint a következő időszak szempontjából lényeges változást a decemberben megjelenő infláció jelentés hozhat, ebben jelenik meg ugyanis az MNB legfrissebb makrogazdasági prognózisa. Hozzátette: érdemi változás ugyan nem várható a monetáris politikában, de finomhangolásra sor kerülhet a jövő havi jegybanki előrejelzés alapján.

A jegybank az elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaságpolitikáját. Nem változott a kommunikáció, az MNB az eddig meglévő eszközök segítségével kívánja elérni céljait – összegezte a helyzetet Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Várakozása szerint amíg a forint a 375-380-as tartomány alatt mozog az euróval szemben, nem fog kamatemeléssel beavatkozni a jegybank.

A kamatkondíciók módosítására a decemberi kamatdöntés során sem számítanak, mivel a monetáris tanács továbbra is el kívánja kerülni a nulla alsó korlát megközelítését – véli Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője. Hozzátette, hogy érdemi változásokat jelentett be ugyanakkor  az MNB a nemkonvencionális eszköztárában. 

A testület felülvizsgálta az állampapírvásárlási programját, amelyet gazdaságélénkítő szerepe miatt tovább kíván folytatni – fejtette ki. Ez szerinte hozzájárulhat ahhoz, hogy ne alakuljon ki turbulencia az állampapírpiacon, illetve hogy a költségvetési hiányt és a kormányzat válságellenes intézkedéseit a következő időszakban is piaci forrásokból tudja finanszírozni az állam.  Az, hogy a jegybank 1000 milliárd forinttal növelte a Növekedési hitelprogram hajrá keretét, a vállalkozások beruházásait támogatja, így hozzájárul a gazdasági kilábaláshoz – emelte ki.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/hitel/megszolaltak-az-elemzok-igy-ertekelik-az-mnb-donteset.1106110.html