Müller: A hír igaz, egy siófoki otthon lakóinak a fele fertőzött

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=3c2cdf7f-f8ea-48b9-83e1-fc366ceb9ffa
Megosztás/Share

Extrém terhelés van az egészségügyön itthon is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Kiderült, egy siófoki idősotthon gondozottjainak csaknem fele elkapta a koronavírust, hárman közülük meghaltak. Több mint 1100 katona állt be a kórházakba segíteni, közben a rendőrség sorra bünteti azokat, akik megszegik a szabályokat. Hétfőn este például 29 kutyasétáltatót csíptek el, akik a lakóhelyüktől 500 méterrel távolabb vitték az állatot.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

1100 katona kezdett el dolgozni a kórházakban – testhőmérsékletet mérnek, betegeket irányítanak, besegítenek az adminisztrációban, logisztikában -, 60 intézményben van kórházparancsnok – mondta az operatív törzs tájékoztatóján Torba Attila alezredes.

Kedd reggel az utcákon is megjelentek a katonák, Budapesten és 56 további településen 500 katona járőrözik a rendőrökkel. Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, 293 embert büntettek meg a maszkviselési szabályok megszegése miatt – a döntő többség az önkormányzati rendeleteket megszegve a közterületen nem viselt maszkot -, valamint a szabályok megszegése miatt egy budapesti kávézót, egy fodrászatot és egy monostorpályi presszót zárattak be egy hétre.

A kijárási tilalom megszegése, csoportosulás miatt 358 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, 336-an 8 után indokolatlanaul voltak az utcán, 29 ember túl messzire vitte a kutyát.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, 5203 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, 7477 ember van kórházban és 576 lélegeztetőgépen. Az elmúlt napi adatokhoz képest 91 ember halt meg, közülük a legfiatalabb 25, a legidősebb 91 éves volt. Az összes elhunyt 7 százalékának nem volt semmilyen alap- vagy kísérőbetegsége. Uniós átlagban az egymillió főre vetített fertőzési és halálozási adatokban is középmezőnyben van Magyarország – közölte Müller. (A kormány a járvány kezdete óta vett statisztikáról beszél, ami valóban kedvezőbb, azonban ha csak a második hullám adatait néznék, abban már sokkal rosszabbul áll az ország – a szerk.)

Müller elmondta azt is, hétfőn adatszolgáltatási hiba miatt volt kevesebb laborvizsgálat, mint amennyi pozitív fertőzött, ezt a keddi számokban korrigálták (most 27.292 teszt jelent meg).

Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Szolnok szennyvízében emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége, így kimondható, hogy még nem értünk el a járvány csúcsára.

Több kérdés is érkezett az egészségügy teljesítőképességének határáról, de csak az M1-t olvasták fel, aminek a lényege az volt, több országban az összeomlás szélén van az ellátórendszer, itthon mi a helyzet. Müller azt mondta, itthon is extrém terhelés van az egészségügyön, a dolgozók rendkívül fáradnak, ezért is fontos, hogy a pihenőidőt megfelelően rögzítsék. Már az összes aktív ellátást nyújtó intézményben ellátnak koronavírusos beteget, a kapacitásbővítésnek megvannak a lépései. Müller szerint ágy és lélegeztetőgép van, a személyzet száma korlátozott.

Mindenkit arra kért, tartsák be a szabályokat, akkor lehet csökkenteni a nyomást az egészségügyön. Az RTL Klub kérdésére válaszolva kiderült, a siófoki Gondozási Központ idősek otthonában sok a fertőzött. 10 dolgozó és 44 ápolt (a gondozottak csaknem fele) lett koronavírusos. Hárman elhunytak, egy embert kórházban ápolnak, de a többségüknek jó az általános egészségügyi állapota.

Az InfoRádió arra kérdezett rá, meddig fertőz a koronavírus, hiszen többször előfordul, hogy valaki még hetek múlva is pozitív PCR-tesztet produkál. Müller azt mondta, egy súlyos lefolyású betegség esetén is azt lehet feltételezni, hogy a tünetek megjelenésétől számított 21 nap után már nem fertőz az illető, mármint abban az esetben, ha a tünetei azóta már elmúltak, és legalább három napja tünetmentes az illető. 

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta, autóban nem kell maszkot hordani, kerékpáron és rolleren akkor nem, ha “egyéni sportolás” céljából használják, minden más esetben igen.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201117_muller_operativ_torzs_koronavirus_jarvany#rss