Oroszországban rekordot döntött a járványban meghaltak száma

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=a7f1f1b8-98bf-4033-8999-f1f952443d0f
Megosztás/Share

Egy nap alatt 442-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben Oroszországban. Szibériában a vírus egy új mutációja lehet kialakulóban.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az eddigi legmagasabb halálozási adatot közölte az orosz országos tisztifőrvos, Anna Popova. Az elmúlt 24 órában az orosz hivatalos adatok szerint 442-en haltak meg Oroszországban a koronavírusjárványban, összesen eddig 33 931 áldozatot követelt a pandémia.

Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 410-zel 1 971 013-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény immár negyedik napja haladja meg a 22 ezret. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,8 százaléka tünetmentes.

A tisztifőorvos arról is beszélt kedden, hogy a koronavírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában.

Bizonyos változásokat látunk a fehérjében, változásra utaló adatokat, amelyeket a szibériai régióban mutattak ki, és amelyek arra engednek következtetni, hogy ebben a régióban egy saját variáns alakul ki, meghatározott mutációkkal

– mondta Popova.

Beszámolója szerint a genetikai módosulásra vonatkozó kutatásokat a novoszibirszki Vektor tudományos központ, a második orosz vakcina, az EpiVacCorona kidolgozója végzi. Mint mondta, Oroszországban a vírustörzs Európából behurcolt variánsa kering, kínai eredetű fertőzést nem mutattak ki.

Popova közölte, hogy a Vektor megkezdte az október 14-én bejegyzett oltóanyagának tömeges tesztelését. Az egészségügyi minisztérium kedden a honlapján hozta nyilvánosságra, hogy a központ megkapta az engedélyt a vakcina 60 év feletti alanyokon való kipróbálására is. A gyerekeken való tesztelés a tervek szerint decemberben indul el.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201117_oroszorszag_koronavirus#rss