Újrafertőződött a kigyulladt kórházból betegeket mentő román orvos

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

A Transindex ír arról, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje annak az orvosnak, aki a kigyulladt román kórházból igyekezett kimenteni a betegeket. 

Cătălin Denciut a tűz után Belgiumba szállították, de még előtte Bukarestben tesztelték, ennek a PCR-tesztnek született meg hétfő estére az eredménye. 

Fotó: ROBERT IOSUB/AFP

A román lapok szerint a hír annyiban meglepő, mivel az egészségügyi hatóságok szerint a Piatra Neamț-i orvos áprilisban már átesett a fertőzésen, és azóta is rendszeres plazmadonor volt. A helyi sajtó arról is, hogy a belga orvosok felvették a kapcsolatot a román orvos feleségével, és tőle lehet tudni, hogy Denciu súlyos állapotban van, börfelületének háromnegyedét borítják égési sérülések. 

Felesége, Alina Denciu  sajtónak arról beszélt, hogy férje fölhívta őt a tűz kitörésekor, és értesítette arról, hogy bemegy a kórterembe, megpróbálja kimenteni pácienseit. A házaspárnak két, egy 8 és egy 14 éves gyereke van, akiket édesanyjuk bevallása szerint sokkolt a tragédia híre.

Hétfő esti hír, hogy lezárult a helyszíni vizsgálat és az áldozatok boncolása a kelet-romániai Karácsonkőn (Piatra Neamt), ahol szombaton tűz pusztított a megyei kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán, de a tíz áldozat közül eddig csak ötöt sikerült azonosítani. A másik öt áldozat beazonosítása érdekében DNS-vizsgálatot rendeltek el.

A vádhatóság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. A helyszínelést a katasztrófavédelem, az országos kriminalisztikai intézet és a petrozsényi tűzszerészeti kutatóintézet szakértői végezték.

Az ügyészek házkutatást is tartottak a karácsonkői megyei kórházban és számos iratot lefoglaltak, miután kiderült, hogy az intenzív osztályt szombat délelőtt, alig néhány órával a tűzeset előtt költöztették a harmadikról a második emeletre. A Neamt megyei közegészségügyi hatóság hétfőn közleményben jelezte, hogy a kórház hatósági engedély nélkül végezte el az átalakításokat és költöztetést. A csaknem fél évszázada épült kórházban nem végeztek rendszeres karbantartást a műszaki berendezéseken, ezek között az oxigén-hálózaton.

A felelősök azonosítása politikai csatározássá fajult a decemberi parlamenti választásokra készülő Romániában, a megyei kórház gazdálkodása ugyanis az ellenzéki (szociáldemokrata) vezetésű megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozik, míg szakmai felügyeletét a jobbközép kormány egészségügyi minisztériuma látja el.

A nyilatkozatháború közepette hétfőn bejelentette lemondását a kórház jelenlegi, alig néhány hete tisztségben lévő igazgatója. Idén egyébként már nyolc igazgató váltotta egymást a kórház élén. (Transindex/Telex/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/17/ujrafertozodott-a-kigyulladt-korhazbol-betegeket-mento-roman-orvos