A koronavírus 99,9 százalékát ölheti el a szájvíz, ha benne van egy fontos hatóanyag

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=5eff9e0d-4067-44e3-8721-f6c3a42c4c46
Megosztás/Share

Újabb kutatás jutott arra az eredményre, hogy a szájvizek hatékonyan pusztítják el a szájüregbe bekerülő koronavírust. Néhány kérdés azonban továbbra sem tisztázott.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az elmúlt hónapokban a tudósok számos olyan lehetőséget igyekeztek megvizsgálni, amely csökkenthetni a koronavírus-járvány terjedését, illetve segítheti a megfertőződés elleni védekezést. Ezek egy része a szájvizek hatékonyságára fókuszált, hogy kiderüljön, a használatuk képes-e elölni a kórokozót.

Az amerikai Pennsylvania Állami Egyetem kutatóorvosai nemrég arra jutottak, hogy több szájvíz is képes 30 másodperc alatt elölni a koronavírus 99,9 százalékát, ugyanakkor nem árt odafigyelni arra, hogy mit csinálunk. Most egy újabb kutatási eredmény látott napvilágot a témában, ami hasonló eredményt hozott.

© Unilever

A Cardiffi Egyetem tudósai szerint úgy tűnik, hogy a vény nélkül kapható szájvizek igen hatékonyak lehetnek a koronavírus likvidálásában. Azok a szerek, amelyek 0,07 százalék cetilpiridinium-kloridot (CPC) tartalmaznak hatóanyagként, segíthetnek a kórokozó elpusztításában. Az erről szóló tanulmány szerint ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy

ez egyfajta megelőzésre, nem pedig a betegség kezelésére szolgál, a szer ugyanis nem éri el sem a légutakat, sem pedig a tüdőt.

© Unilever

A vizsgálat során arra jutottak, hogy a szerek a nyálban lévő koronavírus 99,9 százalékát elpusztítják, ugyanakkor egyelőre csak laboratóriumi vizsgálat során mérték ezt az eredményt, a klinikai tesztre csak most fog sor kerülni – írja a BBC.

David Thomas, a Cardiffi Egyetem kutatója szerint most azt kell megvizsgálniuk, hogy a valós életben mennyire működik hatékonyan a szájvíz használata, illetve azt, hogy ha valóban ilyen jó a hatásfoka, akkor az meddig képes megvédeni az embert attól, hogy újra elszaporodjon a szájában a kórokozó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201118_szajviz_szajoblites_koronavirus_vedekezes#rss