A melegedés újabb negatív hatása

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/74/5074/article_320.jpg
Megosztás/Share

Az akár halálhoz is vezető Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó kullancs 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik – közölte a kaliforniai Davis School of Veterinary Medicine.

Nemcsak erdei kirándulásokon, hanem a játszótéren vagy a kertünkben is találkozhatunk kullanccsal, így fontos, hogy tudjuk, mihez kezdjünk kullancscsípés esetén. Részletek itt.

A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak negatív hatásai lesznek az emberi egészségre, ahogyan a hő okozta stressz, a szélsőséges időjárás és a halálos betegségek egyre gyakoribbak lesznek – hangsúlyozták a kutatók. “A kutatás biztosan megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, és ez már egyre gyakoribb, akkor arra számíthatunk, hogy többkullancscsíp majd az emberekbe. Ez egyre nagyobb probléma lesz” – mondta a kutatást vezető Laura Backus.

Ha forróbb az időjárás, több kullancs csíp majd az emberekbe. Ha forróbb az időjárás, több kullancs csíp majd az emberekbe. Fotó: Getty Images

Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek. Az Egyesült Államokban is megemelkedett a Sziklás-hegységi foltos lázas esetek száma: 2000-ben még kevesebb, mint 500 eset fordult elő, 2017-re már 6200-ra nőtt az esetszám az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint.

Ha időben felfedezik, az antibiotikum segít

Az RMSF kezelhető antibiotikumokkal, ha időben észreveszik, de halálos kimenetelű lehet, ha afertőzésmár elharapózott. A kullancsok okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban több mint duplájára, csaknem 48 ezerre emelkedett 2004-ről 2018-ra a CDC szerint.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/a_melegedes_ujabb_negativ_hatasa/20201118104145