A vírushelyzet alakulásától függ, hogy mi lesz a karácsonyi szezonban a könyvpiaccal

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/73888116-1024x576.jpg
Megosztás/Share

59 kiadó töltötte ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak októberben kiküldött, a könyvszakma aktuális helyzetére vonatkozó kérdőívet. Ezek alapján kiderült, hogy az idei első kilenc hónap könyveladásból származó árbevétele a kiadók a kérdőívet kitöltő kiadók 62,71%-nál csökkent, a megjelent címszám pedig 76,27%-nál csökkent. Kiderült emellett az is, hogy az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma ezen kiadók 66,1%-nál csökkent, 18,64%-nál pedig több az előző év azonos időszakát véve bázisként.

Azonban a március közepi boltbezárások se nullázták le a könyvértékesítést, a webshopok forgalma is megnőtt, mind  a nagy webáruházakban és a kiadói webshopokban is. Az a vírushelyzet alakulásától, a megszorító intézkedések mértékétől függ, hogy mi lesz a karácsonyi szezonban és hogyan alakulnak a forgalmi mutatók.

Könnyebb lenne életben tartani a fuldokló könyvpiacot, mint később újraéleszteni

Egy járvány nélküli világban ma indulna a könyvfesztivál, a kiadóknak azonban nem a dedikáló standok előtt kígyózó sorokra, inkább a válság túlélésére kell felkészülniük.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kultura/2020/11/18/konyvkiadas-koronavirus-konyvpiac-karacsony/