Dámszarvasok néztek be Gyopárosfürdőre

Megosztás/Share

Hogy kerül a mikuláscsizma az asztalra, pontosabban a jó öreg ajándékosztó az amerikai légvédelem homlokterébe? A válasz kézenfekvőnek tűnik: Santa szánja a levegőben érkezik, akárcsak egy kontinentális ballisztikus rakéta. 

mikulás

Akármennyire is logikus a fenti okfejtés, a valóság ennél meglepőbb.  1955-ben ugyanis Harry Shoup légvédelmi ezredes egy téves telefonhívást  vett fel . A vonal túlsó végén egy kislány volt, aki egy áruház hirdetésében hibásan nyomtatott számot tárcsázott, és azt hitte, magával a Mikulással beszél. A katonatiszt belement a játékba, innen datálódik hát az amerikai légvédelem karácsonyi akciója, a NORAD Tracks Santa.

norad 1

Fotó: norad.mil

Ahogy 65 éve minden évben,  az amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) az idei karácsonykor is fogadja a gyerekek telefonhívásait arról, merre jár a Mikulás. Legalább is azokból az országokból, ahol a hagyomány szerint ő viszi az ajándékokat a fa alá.

A Colorado Springs-i Peterson légibázis konferenciatermében két-három óránként váltják egymást az önkéntesek, akik felelnek a kíváncsi gyerekkérdésekre, évről évre 130 ezernél is több hívásra válaszolva december 24-én este hat órától. Idén viszont  a koronavírus-járvány miatti drasztikus megszorítások következtében jó pár hívó hoppon maradhat.

Kétségkívül lesznek csalódott gyerekek, de szeretnénk, ha minden résztvevő biztonságban lenne

– mondta a NORAD szóvivője, hozzátéve, hogy azok, akik az ingyenes Mikulás-szám hívásakor nem tudnak élőben beszélni velük, egy felvételt hallhatnak majd arról, merre tart éppen a rénszarvasok húzta szán.
     

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/18/damszarvasok_beneztek_gyoparosfurdore/