Egészségügy: valami megjelent, de nem az, amit vártak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1e030413-1b5d-4f77-9572-729b797fa474
Megosztás/Share

A kormányrendelet létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot, de nem rendezi az egészségügyi jogállásról szóló, tiltakozásokat kiváltó törvény végrehajtását

A kedden késő este megjelent Magyar Közlönyben szereplő kormányrendelet létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot, de nem rendezi az egészségügyi jogállásról szóló, tiltakozásokat kiváltó törvény végrehajtását. Nincs benne szó arról, amiről egy szaklap számolt be kedden, hogy a kormány elhalasztaná a legvitatottabb pontok – a másodállások külön engedélyhez kötése és az orvosok akár két évre szóló máshová vezénylése – életbe lépését.

A rendelet Országos Kórházi Főigazgatóságot hoz létre a miniszterelnök által kinevezett, kiemelt fizetésű főigazgatóval és egy vagy több helyettessel. Feladata „az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”. Az ezt kiegészítő, csak a veszélyhelyzetben – tehát február 8-áig – érvényes (bár utána meghosszabbítható) másik rendelet szerint az országos főigazgató gyakorolja a hosszan részletezett szakmai felügyeletet a megyei kórházak fölött. E megyei intézmények vezetőit az emberi erőforrások minisztere, a megyeieknek alárendelt városiakét az országos főigazgató pályázat nélkül nevezheti ki.

Az egészségügyi jogállásról szóló törvény vitatott részeinek rendezésére az elterjedt véleménnyel ellentétben van még idő, mert mint a hatályos jogszabályok tárában látható, annak csak néhány átmeneti szabálya lépett hatályba november 18-án, szerdán 0 órakor. A lényeg csak 2021. január 1-étől lesz hatályos, ha addig meg nem változtatják.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201118_Egeszsegugy_valami_megjelent_de_nem_az#rss