Elkezdődött a Moderna koronavírus-vakcinájának engedélyeztetése

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=7e44fd7e-25a4-4d66-bb72-3755d0a64dfc
Megosztás/Share

A cég beszállítói megállapodást is kötött az Egyesült Királyság kormányával az oltóanyag biztosításáról.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának (mRNA-1273) úgynevezett „rolling review” eljárás keretében történő engedélyeztetését – közölte az amerikai cég.

A „rolling review” az ügynökség egyik eszköze arra, hogy felgyorsítsák egy ígéretes gyógyszer vagy oltóanyag értékelését egészségügyi válsághelyzetek esetén. Normál esetben a vizsgált szer hatásosságáról, biztonságáról és minőségéről készített összes dokumentumot az engedélyezési eljárás elején kell benyújtani, a rolling review-ban ezek benyújtása folyamatos az alapján, ahogy elérhetővé válnak.

A cég tovább folytatja az egyeztetéseket az EMA-vel, közben stratégiai patrnereivel, a svájci Lonzával és a spanyolországi ROVI-val együttműködésben azon dolgozik, hogy még több vakcinát tudjon előállítani, körülbelül 500 millió adagot évente, amelyet akár 1 milliárdra is felemelhetnek 2021 év elejére – írták.

[Évekkel a koronavírus-fertőzés után is lenyomhatja az újabb betegséget az immunrendszer]

A Moderna azt is bejelentette, hogy beszállítói megállapodást kötött az Egyesült Királyság kormányával az oltóanyag biztosításáról, amennyiben annak alkalmazását a hatóságok engedélyezik. Az mRNA-1273 vakcina már 2021 márciusában elérhetővé válhat az Egyesült Királyság lakossága számára.

Az amerikai cég hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Korábban a Pfizer tett hasonló bejelentést, állításuk szerint az ő oltóanyaguk 90 százalékos hatékonyságú. Az oroszok saját fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű vakcinájuk hatékonyságát 92 százalékosra teszik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201118_Moderna_koronavirus_vakcina_engedelyeztetes#rss