Hiánycikk lett az orvosi oxigén Olaszországban

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=35fe7c01-2461-4fc0-8b41-9fee8515d0c3
Megosztás/Share

A koronavírus óta 400 százalékkal nőtt az orvosi oxigén iránti kereslet, sok helyen egyáltalán nincs.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Fél Olaszország oxigén nélkül maradt a La Repubblica című napilap szerdai adatai szerint. Az újság azt írja, a kórházakban és a hatósági karanténban lévő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén, de a gyógyszertárakban is hiánycikk. A koronavírus miatt szenvedő Covid-19-betegek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszáz százalékkal emelkedett.

Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke elmondta, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d’Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik.

A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára.

A kedd esti adatok szerint az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret, de nem közölték, közülük hányan szorulnak orvosi oxigénre.

Február vége óta a hatvanmilliós Olaszországban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, átlagéletkoruk 82 év volt.

A Corrierében megjelent felmérés szerint az olaszoknak 37 százaléka nyilatkozik úgy, hogy az oltóanyag megérkezésekor azonnal beadatja magának. Negyvenkét százalék azt mondta, először megvárja a vakcina hatását, és csak utána dönt arról, hogy beadatja-e magána, tizenhat százalék jelenleg úgy látja, nemet mond az oltásra.

Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján “súlyos” egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság körében egyre jobban érezhetőek pszichológiai tünetek, csüggedés is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201118_olaszorszag_oxigen_koronavirus#rss