Ideges telefonálgatás kezdődött, miután Orbán bemondta a vétót

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=4fbbce4e-ded4-4adf-a8b0-def56c46b20b
Megosztás/Share

A járvány politikai kockázatait éppen úgy kezeli Orbán Viktor, mint a tavasszal tette: fojtogatja az ellenzéket, kiszolgálja választói világképét, lestoppolja az adóforintokat, és ökölharcba rángatja Európát. Ha pedig a második hullám durvább az elsőnél, akkor Orbán is bedurvul – írja eheti számában a HVG.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Egyértelmű eredményt hozott Brüsszelben az Európai Unióhoz delegált tagállami nagykövetek hétfői próbaszavazása: többsége lesz az Európai Parlament és a Tanács által kialkudott jogállami mechanizmusnak, amikor az illetékes miniszterek döntenek majd róla. Hiába ellenkezett tehát Magyarország és Lengyelország, jelen állás szerint pénzmegvonással lehet majd büntetni az EU-támogatások elköltéséhez köthető jogállami intézményrendszer hiányosságait.

Miután a nagyköveti döntés szerint 2021-től bevezetik a pénzügyi büntetések rendszerét, Orbán bejelentette: megvétózza a 27 tagállamot szolgáló költségvetést és az unió első közös hitelfelvételét, amely megmenthetné a súlyos válságba került déli államokat.

A hírre ideges telefonálás kezdődött minden szinten. Brüsszelben azt remélték, elég pénzt ígér Budapestnek és Varsónak a következő hét év, hogy az érintett kormányok lenyeljék a békát. Úgy kalkuláltak, a harccal nem érnek el semmit, csak magukra haragítanak mindenkit, egyébként is elementáris erővel érkezett meg a járvány második hulláma a két renitens országba. Minek vívna akkor Orbán háborút?

Varga Judit: Magyarországot ki akarják éheztetni

Ahogy arra számítani lehetett, nem közeledtek az álláspontok jogállamiság és költségvetés ügyében a tagállamok között az EU úgynevezett Általános Ügyek Tanácsában, amelyen az európaügyi miniszterek vettek részt. A vitában a jogállamisági feltételrendszer alkalmazása mellett 13, ellene pedig 2 tagállam érvelt.

Pont ezek miatt – hangzik a leginkább kézenfekvő válasz. A magyar kormányfő gondolkodását már kizárólag a 2022-es választási esélyek irányítják. És a megoldás ugyanaz, mint mindeddig a fülkeforradalom óta: egyoldalú alkotmányozással, sarkalatos törvényekkel rombolni a jogállamot, hogy a végén az állam minden területén igaz legyen a kampányszöveg: csak a Fidesz.

Orbán eddig joggal számíthatott arra, hogy hiába lépi át a vörös vonalat, az unióban mindig meg tudja akadályozni, hogy a többiek teljes egységben lépjenek fel ellene – értékel egy német szakértő. Most viszont más a helyzet.

Összeállt egy front, amely nem hajlandó engedni, és amelynek esetleges győzelme hatékonyan korlátozná a Fidesz kétharmados parlamenti többségének bevethetőségét. A szakértő szerint a magyar kormány már nincs abban a helyzetben, hogy ezt a folyamatot feltartóztassa, hiszen a pénzre Budapesten is szükség lesz.

További részletek a HVG-ben és a hvg360-on.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201118_orban_brusszel_eu_koltsegvetes_veto_merkel#rss