Itt vannak a kormány új otthonfelújítási programjának részletei

https://kep.index.hu/1/0/3539/35399/353991/35399193_2708213_c7fb16396fbea2e86173798056e429f6_wm.jpg
Megosztás/Share

Cikkünk folyamatosan frissül.

Továbbra is egy olyan lehetőségről van szó, amellyel az igénybe vevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni. Továbbra is az élhet a lehetőséggel, aki legalább egy gyermeket nevel. Az állami nyújtotta otthonfelújítási támogatás ezeknek a költségeknek a felét, legfeljebb 3 millió forintig finanszírozza.

Ugyanakkor ezt a lehetőséget nem kötelező 3 millió forint értékig igénybe venni. Akár kisebb összeget is igényelhetnek, és mindenki csak egyszer. És ugyanarra az ingatlanra ugyanaz a család ezt a lehetőséget csak egyszer veheti igénybe.

Mi kell ahhoz, hogy valaki élhessen az otthonfelújítási támogatással? Legalább egy gyermeket kell nevelnie a családnak. A gyermek már a terhesség 12. hetétől számít ebben az esetben, egészen a gyermek 25 éves koráig, ha együtt él a családdal. 

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket. Hogyha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él, vagy akár Gyermekek Otthongondozási Díjara (GYOD) jogosítja a szüleit, abban az esetben nem számít a gyermek életkora. Akár felnőttkorban is igényelhetik utána az otthonfelújítási támogatást.

Ha elváltak, külön élnek a szülők, és megosztva nevelik a gyermeküket, mindketten ugyanúgy részt vállalnak a gyermek neveléséből, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, amely számukra is ugyanakkora. Ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket, a gyermekeket, akkor ő a jogosult az otthonfelújítási program igénybevételére. 

Ahhoz, hogy valaki éljen a lehetőséggel, szintén szükséges legalább egy éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez ugyanúgy lehet egy felsőoktatási jogviszony, természetesen egy munkaviszony, amelyet maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik – hangsúlyozta ki a koronavírus-járványra hivatkozva Novák Katalin. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/18/lakasfelujitasi_tamogatas/