„Kádár, ahogy sok más kommunista, módosult tudatállapotban élt”

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1b1b7b1c-eb01-4d3c-ac7a-f53fc81ec6bc
Megosztás/Share

Miért drámába való Kádár János alakja, miért könnyebb a mai diktátoroknak, hogyan lehet egy szent cél érdekében gyilkolni, miért gyengék a mai „felvilágosulatlan monarchiák”? – erről beszél új drámakötete apropóján Spiró György a HVG legfrisebb számában.

Spiró György a koronavírus-járvány idején egyszerre két darabot is írt Kádár Jánosról, amelyek a Sajnálatos események című kötetben jelentek meg a napokban. A HVG-nek adott interjúban a szerző azt mondta, váratlanul csapta meg, hogy Kádár drámába való figura.

„A nácikról nem írnék drámát, mert szimpla gazemberek, de az már drámába való, amikor valaki egy szent cél nevében válik gyilkossá” – mondta a témaválasztásról. Spiró szerint „Kádár, ahogy sok más kommunista, módosult tudatállapotban élt, olyan vallásban, amelyben Isten helyén a Párt áll, és amelynek (vagy akinek, aki épp a Pártot személyesíti meg) mindig igaza van, akkor is, ha korábban teljesen mást képviselt.”

Ugyanakkor voltak, akik képesek voltak kilépni ebből a tudatállapotból. Például Maléter Pál, akiről a szerző az anyaggyűjtés során tudta meg, „milyen tiszta ember volt.”

Hogy Kádár Jánosnak mennyire voltak érzelmei? Volt-e lelkiismeret-furdalása? És humanizálhatja-e egy drámai jelenet? A Spiró Györggyel készült teljes interjú a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvasható.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20201118_Kadar_ahogy_sok_mas_kommunista_modosult_tudatallapotban_elt#rss