Koronavírus: a cseheknél már lazítások jöhetnek

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-maszk-getty-stock-409534.jpg
Megosztás/Share

Csehországban kedden 4246 új fertőzöttet szűrtek ki, amely 1163-mal kevesebb, mint hétfőn, és a fele az egy héttel ezelőtti esetszámnak – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent kimutatásokból.

 A szaktárca öt sávra osztott százpontos kockázati táblázatán, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, az országos járványhelyzet már egy hete 70 ponton, tehát a legsúlyosabb sávtól eggyel jobb, 4. sávban van. Korábban a csehországi járványhelyzet a legrosszabb, 5. sávban volt (80-100 kockázati pont). 

Az érvényes óvintézkedéseket akkor módosítják, ha a kockázati tényező egy hétig alacsonyabb, illetve magasabb sávban mozog. A járvány terjedési mutatója továbbra is 0,6-0,7 között van, ami lassulást jelez.

A helyzet pozitív alakulása alapján a hatóságok egyebek között már engedélyezték, hogy az általános iskolák első és második osztályos tanulói szerdán visszatérhessenek az iskolapadokba. A lakodalmakon, temetéseken és az istentiszteleteken az eddigi hat személy helyett már 15 ember vehet részt.

A másik oldalon a nyitva tartó üzletekben korlátozták a vásárlók számát. A kis boltokba egyenként léphetnek be az emberek, míg a nagyokban minden vásárlóra 15 négyzetméternyi terület kell hogy essék. A szabályok betartásáért a működtetők felelnek.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy további enyhítéseket fog javasolni a kormánynak. A részletek egyelőre nem ismeretesek.

A vezető cseh politikusok – köztük Andrej Babis miniszterelnök – azonban óvatosságra intenek, és nem szeretnék elsietni az enyhítéseket. Roman Prymula, volt egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a “járványhelyzet ugyan javult, de még minden nagyon törékeny”.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben. A kormány hétfőn úgy döntött, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítására. A parlamenti alsóház csütörtökön tűzi napirendre a témát. A pártok egyetértenek a szükségállapot meghosszabbításával, de eltérőek a vélemények annak hosszáról.

(MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201118/koronavirus-a-cseheknel-mar-lazitasok-johetnek-457952