Koronavírus: februárig marad a veszélyhelyzet

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/75/5075/article_320.jpg
Megosztás/Share

Koronavírus: mennyire súlyos a helyzet itthon és Európában? A válaszért kattintson ide!

A Magyar Közlönyben tegnap este jelent meg az új kormányrendelet, amelyből kiderül, hogy február 8-áig meghosszabbították a november 4-én elrendelt veszélyhelyzetet. A koronavírus-járvány hazai alakulása miatt tehát még hónapokig szükség lehet a rendkívüli jogrend fenntartására, ezzel pedig arra is lehetősége lesz a kormánynak, hogy akár az éjszakai kijárási korlátozást és az egyéb intézkedéseket is meghosszabbítsa február elejéig. Ezek a szabályok azonban egyelőre csak december 11-éig érvényesek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus veszélyhelyzetVédőmaszk viselésére felszólító tábla Nagykanizsán, az Erzsébet téren.
Fotó: MTI/Varga György

Jelenleg ilyen szabályos érvényesek

A kormány korábbi döntései alapján a meghatározott helyeken – egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, illetve egyes közterületeken is – továbbra is kötelező a maszkviselés. Az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében jelenleg digitális tanrend van a középiskolákban és az egyetemeken, valamint éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek november 11-én. Ez utóbbi annyit tesz, hogy – néhány kivételtől eltekintve – nem tartózkodhatunk az utcán este 8 és hajnali 5 óra között.

A boltok kötelesek bezárni este 7-kor, a rendezvényszervezés és a gyülekezés tilos, de legalább ingyenes a parkolás, az egészségügyi dolgozók pedig díjmentesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A tanárokat, illetve az óvodai és bölcsődei dolgozókat hetente szűrik koronavírusra.

Kiderült az is, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra is folytatja a működését. A február 8-áig tartó veszélyhelyzet idején lejáró okmányok pedig még azt követően 60 napig érvényesek maradnak.

Márciusban kapta el a vírust, de még mindig küzd az egészségéért – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_februarig_marad_a_veszelyhelyzet/20201118111017