Koronavírus: újabb mutáció jöhet

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/83/5083/article_320.jpg
Megosztás/Share

“Bizonyos változásokat látunk a fehérjében, változásra utaló adatokat, amelyeket a szibériai régióban mutattak ki, és amelyek arra engednek következtetni, hogy ebben a régióban egy saját variáns alakul ki, meghatározott mutációkkal” – ismertette Popova. Beszámolója szerint a genetikai módosulásra vonatkozó kutatásokat a novoszibirszki Vektor tudományos központ, a második orosz vakcina – az EpiVacCorona – kidolgozója végzi. Mint mondta, Oroszországban jelenleg az új típusú koronavírus Európából behurcolt variánsa kering, kínai eredetű fertőzést nem mutattak ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus mutáció, koronavírus terjedése, koronavírus törzs, koronavírus Oroszország, koronavírus SzibériaVáltozásokat fedeztek fel a fehérjében. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Elindult a tömeges tesztelés

A szakember közölte azt is, hogy a Vektor megkezdte az október 14-én bejegyzett koronavírus-vakcinája tömeges tesztelését. Az egészségügyi minisztérium kedden hozta nyilvánosságra, hogy a központ megkapta az engedélyt a vakcina 60 év feletti alanyokon való kipróbálására is. A gyerekeken való tesztelés pedig a tervek szerint decemberben indulhat el.

Koronavírus: mennyire súlyos a helyzet itthon és Európában? A válaszért kattintson ide!

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint Oroszországban a koronavírus-járvány halálozási rátája 1,7 százalékos, amivel a 100. helyen áll a világon. A százezer főre jutó fertőzöttek számát tekintve pedig a 62. helyen áll az ország, míg az abszolút számok alapján az ötödik legfertőzöttebb ország az Egyesült Államok, India, Brazília és Franciaország után.

Párásodik a szemüvege maszkviseléskor? Egy orvos megoldást talált a problémára – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ujabb_mutacio_johet/20201118131936