Koronavírus: valóban megnehezíti a légzést a maszk?

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/87/5087/article_320.jpg
Megosztás/Share

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, a beszéddel, a nevetéssel, a tüsszentéssel és a köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza az új típusú koronavírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezítheti a légzést, emiatt pedig károsíthatja a szív és a tüdő működését, különösen testmozgás közben. Ez azonban nem igaz.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus sport, koronavírus maszk, koronavírus tüdő, koronavírus szív, koronavírus oxigénAz egészségeseknek nincs okuk szív- és tüdőkárosodástól tartani.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az egészségeseknek nincs okuk aggodalomra

Amerikai és kanadai kutatók friss tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától. “Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént és szén-dioxidot, illetve az egyéb élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, aki egyben a kutatás vezetője is volt. A bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. 

Mi a helyzet a szív- és tüdőbetegekkel?

A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt. “Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek a koronavírussal való megfertőződéskor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve” – tette hozzá.

Párásodik a szemüvege maszkviseléskor? Egy orvos megoldást talált a problémára – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_valoban_megneheziti_a_legzest_a_maszk/20201118141908