Koronavírus: van, ahol már most hiánycikk az oxigén

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/88/5088/article_320.jpg
Megosztás/Share

Az új típusú koronavírussal küzdő betegek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszáz százalékkal emelkedett. Nem csoda tehát, hogy rövid idő alatt hiánycikké vált az oxigén az olaszországi gyógyszertárakban. A majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke, Riccardo Maria Iorio elmondta, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d’Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus oxigén, koronavírus OlaszországA kórházakban sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Durva a helyzet

Az egész világot bejárták a felvételek, amelyek a nápolyi Cotugno kórház parkolójában készültek a saját autójukban ellátott betegekről, akik sorban álltak az oxigénpalackokért. A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd pedig arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára. A kedd esti adatok szerint egyébként az aktív koronavírus-fertőzöttek száma már a 733 ezret is túllépte, azt azonban nem közölték, hogy közülük hánynak van szüksége orvosi oxigénre.

Kiemelkedően magas a halálozási arány

“Elszántság és fáradtság keveredik az orvosokban” – aggasztó dolgokról számolt be egy olasz főorvos. A részletekről itt olvashat.

A Corriere della Sera című napilap közben arról írt, hogy Olaszországot a koronavírus “halálos” törzse sújtotta, amellyel a kiemelkedően magas halálozási arányra utaltak. A John Hopkins Egyetem kutatása szerint ugyanis Olaszországban 100 betegből 4-en életüket vesztik, ez pedig világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít. (Mexikóban 100 betegből 10-en, Iránban pedig 100 betegből 5-en halnak meg.) Február vége óta egyébként már több mint 1,2 millió ember fertőződött meg, és csaknem 46500-an haltak meg COVID-19-hez köthetően. Az elhunytak átlagéletkora 82 év volt.

Két gyereke és felesége gyászolja a koronavírusban elhunyt mentőst – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_van_ahol_mar_most_hianycikk_az_oxigen/20201118151300